Fler vikarier inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje undersköterska och vårdbiträde är tillfällig vikarie.

– Det är väldigt allvarligt, framförallt för brukare och patienter på sjukhusen och inom äldreomsorgen, de får mycket sämre vård i och med att personalen ständigt byts ut. Men det är också allvarligt för dem som jobbar i och med att de får en sämre arbetsmiljö och ofta sämre lön, säger Katarina Mårtensson som är samhällspolitisk chef på fackförbundet Kommunal.

Många undersköterskor, skötare och vårdbiträden jobbar idag på tillfälliga vikariat, och andelen vikarier blir nu allt större. På bara ett år har antalet vikarier inom dessa vårdyrken ökat med nästan 9 000 personer. De visstidsanställda utgör nu en tredjedel av arbetskraften. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån.

”Sjukfrånvaron ökar”

– Det är självklart olyckligt, men vi har också en verksamhet där vi måste ta in vikarier när våra medarbetare är sjuka. Vår sjukfrånvaro har tyvärr ökat det här året och det kan ju vara en förklaring, säger Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting.

Men Kommunal tror inte på den förklaringen utan beskriver de ökande visstidsanställningarna som ett systemfel.

– Bilden har ju varit att det är väldigt unga personer som har de här vikariaten,  men i genomsnitt är en visstidsanställd 35 år. Så man känner ju att det är satt i system, säger Katarina Mårtensson på Kommunal.

FAKTA: Visstidsanställda undersköterskor, skötare och vårdbiträden:

2012 113 500 visstidsanställda 400 300 totalt

2013 122 200 visstidsanställda 398 600 totalt

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.