Foto: TT

Flera knep för bättre kaffe

Publicerad

Riktigt dåligt automatkaffe kan bli en humörsänkare på jobbet. – Kaffet är viktigt, det är en sådan snackis på jobbet hela tiden, säger en expert. Men det finns flera knep för att runda dilemmat.

En mörk, grå och kall vardagsmorgon. Du är trött. Det är snart november.

En kopp välsmakande kaffe skulle pigga upp – men i stället smakar javan i jobbets kaffeautomat beskt, surt eller bara illa.

Billigt och frystorkat

Över 40 procent uppgav att de tyckte att kaffet som serverades ur jobbets automater smakade illa, när företaget Beans ställde frågan till göteborgare och stockholmare. Men det kan löna sig att försöka påverka kaffesituationen.

– Gå ihop och tjata på ledningen så att det ändring, säger Jonas Westesson på Solde kafferosteri.

Varför många upplever att kaffet i automaterna smakar dåligt är svårt att svara på.

– Ibland används frystorkat kaffe, kanske den billigaste sorten, och kaffet rostas hårt så att det ska smaka något, säger Westesson.

Ingen materialsport

Hur får man då godast kaffe på så kort tid som möjligt och med minimal ansträngning?

– Det är ingen materialsport. Med ett filter, varmt vatten och nymalet kaffe kommer man långt. I stället för att köpa en dyr maskin kan man lägga pengarna på att köpa en bättre kaffesort.

Han får medhåll av Linnea Vannesjö, barista och utbildningsansvarig på Drop coffee. Enligt henne är råvaran viktigast när det gäller smaken.

– Den ska ha hög kvalitet och vara färskmalen, smakerna försvinner snabbt. Och utrustningen ska vara ren.

Vilken utrustning man använder är en smaksak, tycker hon.

– Man blir väldigt mycket gladare av att få en god kopp kaffe. Jag har det lyxigt som alltid dricker gott kaffe, men jag hör andra som klagar ofta. Och vissa har investerat dyrt i automater och så blir det inte gott, så folk ställer sig ändå och brygger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.