Flickor tar över de populära skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Det fria gymnasievalet är på väg att leda till rena flickoch pojkskolor. På de populäraste skolorna i Stockholm är åtta av tio elever flickor.

I dag kan elever fritt välja vilken gymnasieskola de vill, oavsett vilken stadsdel eller kommun den ligger i. Ju mer populär skolan är ju högre betyg krävs för att komma in.

Eftersom tjejer har betydligt bättre betyg i nian har de i praktiken tagit över på många av de mest attraktiva skolorna. Åtminstone i större städer där det finns mycket att välja på.

Tjejer mer målmedvetna

Ett exempel är den populära friskolan Viktor Rydbergs i Stockholm. Av skolans 450 elever är 80 procent tjejer. I Elisabeth Edelstams klass finns det fyra killar – och 26 tjejer.

-Jag tror att det handlar om att många tjejer helt enkelt jobbar hårdare i nian och tar skolan på ett större allvar. De är mer målmedvetna när det gäller gymnasiet, säger hon.

Klasskompisen Matilda Almelöv säger att hon gillar alla tjejerna i sin klass.

-Men det känns lite tråkigt. Det blir en annan stämning när det är färre killar och det är synd, säger hon.

De vanligaste programmen

Även på de kommunala skolorna går det att se samma mönster. Populära Södra Latin på Södermalm i Stockholm har också cirka 80 procent tjejer, och det gäller de vanligaste linjerna samhällsprogrammet och naturvetenskapliga programmet.

-Jag tror inte att alla tjejer helt plötsligt har gått och blivit så mycket smartare. Det är bara det att tjejer får mer plats i dag. Det är självklart positivt, tycker Filip Zachariasson.

Killar mognar sent

En orsak till killarnas dåliga betyg är att de kommer in i puberteten senare och har svårare att koncentrera sig i 8:an och 9:an. Även det nya sättet att studera med mer grupparbeten påverkar.

Skillnaderna mellan könen håller i sig även efter gymnasiet. 2009 sökte 69.621 tjejer till högskolan mot 51.725 killar. Även i fråga om andel doktorander håller flickorna på att komma i kapp. 1988 var bara 24 procent tjejer. 20 år senare är det nästan jämnt mellan grupperna med 47 procent tjejer mot 53 procent killar.

Kvinnorna tar över, konstaterar Per Tullberg, generaldirektör på Skolverket.

-Det sker påtagliga förändringar inom juristutbildningen, läkarutbildningen och forskarutbildningen, säger han.

Och enligt Joakim Rydén på Viktor Rydbergs skola är det inte konstigt.

-Det har alltid varit så att killarna har dominerat inom högre yrken. Så nu är det dags för tjejerna, tycker han.

Thomas Lundström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.