Tomas Ries. Foto: SVT

”Flottan driver bort farkosten”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska flottan driver den misstänkta ubåten eller farkosten bort från svenskt vatten och försvarets möjlighet att stoppa ubåten beror på vilka befogenheter försvaret har, tror Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik på Försvarshögskolan.

– Det verkar som om den svenska flottan håller på att driva fartyget eller farkosten bort från svenskt vatten. Det har ju funnits smalare sund och man hade kanske kunnat spärra av dem eller så har man kanske inte tillstånd att använda sådan vapenmakt som skulle behövas för att stoppa farkosten, säger Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik på Försvarshögskolan, i Aktuellt.

”Beror på om man får spränga minor”

Den misstänkta ubåten har förflyttat sig långa sträckor, vilket Tomas Ries menar kan vara ett tecken på att besättningen inte är i nöd och att farkosten inte är skadad, som man inledningsvis trodde.

Insatsen i Stockholms skärgård

Om den nu fortsätter att förflytta sig söderut, finns det något sätt att stoppa den innan den kommer ut på öppet hav?

– Det är klart att om man kan hitta den och om man kan fälla sjunkbomber eller spränga minor, då finns det en möjlighet att stoppa den. Men det är ju ett väldigt drastiskt steg, å andra sidan är det här en drastisk situation. Det är en fråga om vad man har fått tillstånd att göra.

I nuläget tror inte Tomas Ries att försvaret har rätt att besluta om en vapeninsats utan att fråga politikerna först.

– Men det beror antagligen på situationen, säger han.

Tror på vittnet

I går publicerade Försvarsmakten en bild som visar en misstänkt ubåt i skärgården, en bild som en privatperson tagit. Tomas Ries bedömer vittnet som trovärdigt.

– Varför ska man inte tro på det? Han har tagit bilden, vad har han för orsak att berätta något annat än det han har sett och upplevt?

Har den svenska marinen vapen och utrustning för att hitta en ubåt i skärgården och för att tvinga upp den?

– Det beror på situationen, men det vi vet är att kapaciteten har minskat sedan de stora dagarna på 80-talet, när man hade en av kanske världens ledande styrkor på Östersjön. Men ändå är det imponerande vad försvaret har i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet