Flygexpert: De flesta jobben hamnar i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Flygjournalisten Christer Åström menar att priset och möjligheten för Brasilien att få högteknologisk kunskap varit avgörande för Gripen-affären.

– Det här är ett komplext system som man nu åtminstone delvis ska utveckla tillsammans. Jag tror att det som varit avgörande för Brasilien är att Saab och Sverige kan ställa upp med överföring av högteknologisk kunskap. Brasilien har en av världens största flygindustrier, förklarade Christer Åström i Gomorron Sverige.

Vilken roll har avlyssningsskandalen med amerikanska NSA spelat?

Jas Gripen-köp

– Jag tror inte den varit avgörande, men den kan ha bidragit. Vid köp av ett stridplanssystem som ska fungera 40 år framåt i tiden är de viktigaste faktorerna priset och möjligheten för den brasilianska flygindustrin att tillverka 26 av de 36 Gripen-planen i Brasilien.

Så de flesta jobben kommer att hamna i Brasilien?

–Ja.

Och andra motköp som Brasilien kommer att kräva?

– Jag tror det här kommer att stärka samarbetet mellan olika delar. Brasilien är ett stort land som har en stor spännvidd när det gäller teknologi, kunskaper och möjligheter att utvecklas, inte minst när det gäller flygindustrin som ska vara med att utveckla Gripen.

Vad betyder det här för de svenska skattebetalarna?

– Det betyder att de fortsatta utvecklingskostnaderna nu kommer att delas mellan Brasilien och Sverige. Det är ett delvis nytt Gripenplan det handlar om som blir tyngre, får en starkare motor, större räckvidd, andra vapen och så vidare.

Saab-chef: Planen byggs i Sverige och Brasilien

Brasiliens order om 36 Gripen-plan kommer att resultera i fler svenska jobb, säger Lennart Sindahl, vice vd för Saab, till TT.

– Tillsammans med ordern från den svenska staten kommer vi att kunna säkerställa produktionen bortom 2025.

– De jobb som finns kommer att räcka långt. Och utöver det kommer ett antal till, men hur många det blir är svårt att säga.

Han säger att produktionen kommer att ske i Sverige och på andra ställen.

– Vi bygger planet av de bästa bitarna. En del kommer att tillverkas i Sverige, en del på andra ställen. En viss produktion kommer även att ske i Brasilien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet