Flygtrafiken har drabbats av föreningar på flera håll i landet på grund av dimman. Foto: TT

Flygtrafiken drabbas av dimman

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen var det störningar i flygtrafiken i Stockholm på grund av kraftig dimma. De största förseningarna har varit till och från Bromma flygplats, men nu är flygtrafiken igång igen.

– Alla ordinarie flygresor från Bromma är nu i luften igen. Det är oklart hur många följdförseningar det rör sig om men vi ska försöka flyga ikapp den tiden, säger Anders Engzell, press och PR-ansvarig hos Malmö Aviation.

Samtliga drabbade linjer körs av Malmö Aviation eller Sverigeflyg. Enligt Swedavia har nu alla Malmö Aviations flyg kommit i väg.

Även flygtrafiken till Norrland och Östergötland påverkades av dimman med mindre förseningar.

Fortsatt dimma lördag morgon

Det finns olika typer av dimma och i det här fallet handlar det om så kallad strålningsdimma som är vanligt förekommande under sensommaren och hösten. Dimman har redan lättat och väntas vara borta på eftermiddagen, men den kommer tillbaka redan imorgon bitti enligt SVT:s meteorologer.

– Tidigt på lördag morgon kan vi räkna med samma dimma som det var imorse, dimman är mycket tjockare på hösten, säger meteorologen Joel Mellin.

”Typiskt hösttecken”

De senaste morgnarna har vi vaknat upp till dis eller dimma på många håll i landet.

– Nätterna blir längre, det är klart på kvällen och temperaturen faller. Under natten kyls luften närmast marken av snabbt genom värmeutstrålning. När luften kyls av kondenserar vattenångan i luften och det bildas dis eller dimma. Ett typiskt hösttecken, säger meteorologen Per Stenborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.