Foto för falska pass, Damaskus 1982 Foto: Sîlan Diljen

Skapar minnesbank av berättelser om flykt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha gjort en dokumentär om familjens flykt från Kurdistan vill journalisten Sîlan Diljen samla in fler berättelser från människor som befunnit sig på flykt.

När Sîlan Diljen var fyra år flydde hon med sin mamma och bror från Kurdistan.

Nu har hon gjort radiodokumentären ”Min flykt”, som handlar om den dramatiska flykten och kretsar kring hur hon tillsammans med sin mamma och fyraåriga dotter reser tillbaka i fotspåren av familjens flykt.

I samband med dokumentären har Sîlan Diljen även lanserat hashtagen #minflykt, där vem som helst via bland annat Twitter eller Facebook kan bidra med egna flykterfarenheter, självupplevda eller ”ärvda.”

Samlar historier

Idén bakom hashtagen dök upp under arbetet med radiodokumentären i syfte att ge fler människor möjligheten att berätta sin flykthistoria.

– När jag jobbade med dokumentären insåg jag att många människor bär på flyktberättelser. Det här är ett sätt att samla in fler erfarenheter av att ha befunnit sig på flykt, säger Sîlan Diljen.

Enligt Sîlan Diljen är syftet med initiativet att skapa en minnesbank för alla de flykthistorier som är en del av vår nutida historia.

– Det här är en del av svensk nutidshistoria och vi vill skapa en kollektiv minnesbank över nutida flyktberättelser. Vi kommer att samla alla berättelser och några av dem kommer att bli radio.

Gensvaret har redan varit stort och berättelserna strömmar in, enligt Sîlja Diljen.

– Vi har fått in så himla mycket, vilket visar att det har funnits ett behov. Jag är helt överväldigad av alla som delar med sig.

”Kompass i världen”

Sîlan Diljen beslutade sig för att återuppleva familjens flykt då hon insåg att hennes egen dotter nu är lika gammal som hon sjäv var den gången för många år sen.

– Det här har fått mig att inse hur mycket jag förstod av flykten. Nu när jag har en dotter som är fyra förstår jag hur mycket en fyraåring förstår och hur det här har påverkat mig.

Och trots att familjens egen flykt ligger långt bak i tiden är den fortfarande ständigt närvarande i livet, enligt Sîlan Diljen.

– Flykten är min kompass i världen. Jag lever med den inom mig och bär den alltid med mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.