Foto: TT

FOI ansöker om akut nödkredit

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut har tappat kontrollen över sin ekonomi, och det kan bli aktuellt med personalneddragningar, enligt Svenska Dagbladet.

Myndigheten ansöker nu om mer pengar hos regeringen, uppger Svenska Dagbladet. Dessutom behövs en akut nödkredit. Det är FOI:s räntekontokredit – den kredit som kan användas utöver det belopp som finns på myndighetens konto – som behöver höjas från 110 miljoner kronor till 200 mijoner kronor under 2015.

Svårt med löpande utgifter

Om inte regeringen går med på detta kommer FOI att ”överskrida krediten”och få svårt med sina löpade utgifter, enligt SvD.

Även om regeringen skulle bevilja ett nödlån så räcker inte det. Minskade intäkter i form av lägre beställningsvolym från de som köper tjänster av FOI – som Försvarsmakten och Försvarets materielverk, FMV – gör att FOI anser sig behöva ”hantera en omställning av verksamheten”, enligt SvD.

Kan bli personalneddragningar

I budgeten för 2015 har FOI ett underskott på 35 miljoner kronor. Om inte pengar skjuts till för att täcka det ekonomiska hålet, kan det komma att gå ut över personalen.

Löner kommer att kunna betalas ut än så länge, enligt FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind. Men läget är så allvarligt att det kan bli tal om personalneddragningar.

– Det går inte att utesluta personalneddragningar som det ser ut nu, säger Jan-Olof Lind till SvD.

Regeringen, via försvarsdepartemenet, utreder just nu det delikata ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.