Fölster: ”Man står mer eller mindre naken”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är väldigt bekymmersamt att inget av de stora partierna har lösningar som kan fundera på sikt, säger ekonomen Stefan Fölster efter att ha lyssnat på M- och S:s ekonomiskpolitiska seminarier.

Efter Socialdemokraterna och Moderaternas ekonomiskpolitiska seminarium samlade SVT:s inrikespolitske kommentator Mats Knutson Stefan Fölster, från tankesmedjan Reforminstitutet, och LO:s Ola Pettersson till ett eftersnack. 

– Anders Borg (M) bjuder dit kommunals ordförande och en kommunstyrelseordförande medan Socialdemokraterna bjuder in Volvo och McKinsey – vilket säger lite om var man vill bryta igenom. Man vill liksom etablera nya positioner båda två vilket jag tycker är lite intressant, säger Ola Pettersson.

Almedalen 2013

–Båda delar en problembild om att Sverige har en stor utmaning och skulle kunna öka sysselsättningen mycket. Det är väldigt bekymmersamt att inget av de stora partierna har lösningar som kan fundera på några års sikt. Man står mer eller mindre naken och resonerar om saker som kanske kan fungera på flera års sikt, säger Stefan Fölster.

En tolkning som Fölster gör av varför partierna inte har några snabba lösningar är att båda försöker vara ett parti för alla och därför törs man inte lansera förslag som någon kan vara emot. 

Yrkesintroduktion och lärlingsplatser

Moderaterna har under dagen pratat om yrkesintroduktionsjobb för unga och Socialdemokraterna har i sin tur talat om lärlingsplatser.

–Det här beror på att det finns en stor samsyn bland ekonomer och andra om problemen på svensk arbetsmarknad. Kopplingen mellan gymnasieutbildning och arbetsliv för de som väljer en mer traditionell yrkesbana – det är ett sådant problem och därför inte så konstigt att båda partierna vill lägga förslag på det området, säger LO:s Ola Pettersson.

– Och jag tror att många av de som är arbetslösa idag skulle vara det om vi hade högre efterfrågan i svensk ekonomi – det är den stora utmaningen.

Konsumtion av importvaror

Stefan Fölster menar dock att efterfrågeproblemet inte kan stimuleras bort genom att få folk att konsumera mer.

– Mycket av konsumtionen är ju importerad och skapar inte så många jobb i Sverige. Däremot är det ett efterfrågeproblem i en annan bemärkelse – det skulle gå gratis att förbättra regelkrångel för företagen så att de kunde anställa fler, säger Fölster.

På Socialdemokraternas seminarium lyfte Martin Hjärpe från konsultföretaget McKinsey fram att arbetsförmedlingen i Berlin har utvärderat vilka insatser som lyckas.

–Man låter alltså arbetsförmedlingen ta hand om mer och låter det styra arbetsmarknadspolitiken medan de svenska arbetsmarknadsåtgärderna är väldigt detaljstyrda.

Förbenat CV-skrivande

Ola Pettersson vill dock inte rikta kritiken mot arbetsförmedlingen.

– Vi har i dag en situation med 400.000 arbetslösa och jag vill rikta kritiken dit jag tycker den hör hemma – och det är regeringen som formulerar arbetsförmedlings uppdrag och som jag tycker inte har givit dem riktiga möjligheter att göra ett bra jobb. Det är för mycket fokus på administration och det förbenade CV-skrivandet som arbetsmarknadspolitiken i dag i hög grad går ut på.

Stefan Fölster delar kritiken av en allt för detaljstyrande regering men menar att man vid en tillbaka blick ser att arbetsförmedlingen länge fungerat dåligt.

– Då kan slutsatsen bara vara att andra aktörer måste få komma in och visa om de kan göra jobbet bättre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet