Förändrad EU-lag kan ge gräshoppor till middag

Uppdaterad
Publicerad

Insekter blir mat i framtiden om alla ska kunna äta.

Trots att FN vill att vi västerlänningar ska äta mer insekter så får man idag inte sälja insekter som mat inom EU. Just nu håller dock lagstiftningen på att omarbetas – vilket på sikt kan göra gräshoppor till ett middagsalternativ.

FN:s livsmedelsorgan har i flera rapporter, senast nu i maj, konstaterat att vi i västvärlden måste börja äta mer insekter maten i framtiden ska räcka till världens växande befolkning. Men trots det så får man inom EU idag inte sälja insekter som mat.

– Nej det är inte okej att sälja insekter, men det är ett oerhört tryck från medlemsländerna, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

”Nya livsmedel”

Trycket handlar om att göra EU:s livsmedelslag om så kallade ”nya livsmedel” tydligare gällande bland annat insekter som mat. FN har pekat ut lagen som ett hinder mot att etablera insekter som mat inom EU och arbetet med att revidera lagen pågår just nu.

Inom kort ska Livsmedelsverkets Zofia Kurowska åka till Bryssel för att tillsammans med andra europeiska experter diskutera hur EU-kommissionens nya riktlinjer ska se ut.

– I de riktlinjerna så kommer de ätbara arterna troligtvis att vara listade. Vilka är lämpliga som livsmedel och vilka är inte lämpliga som livsmedel, säger Kurowska, som själv tycker att det är bäst att hålla sig till förbudslinjen innan man noga utrett att insekterna är säkra som livsmedel.

Kräver riskbedömning

Enligt nuvarande lag måste allt vi inte åt inom EU innan 1997 genomgå särskilda riskbedömningar innan det får säljas. Troligtvis kommer kravet finnas kvar att den som vill sälja insekter som mat först måste ansöka om att få arten godkänd men inom den arbetsgrupp där Zofia Kurowska ingår har man diskuterat ett 20-tal olika insektsarter som kan komma att godkännas snabbare än andra arter då de nya riktlinjerna kommer på plats, något statsinspektören hoppas kan ske till våren.

– Gräshoppa, kackerlacka och även en fluga som heter ”black soldier fly” finns bland de arterna, säger statsinspektören.

Restauranger intresserade

Hon berättar att man på Livsmedel har tagit emot samtal från restauranger som undrat om de kan få tillstånd att servera insekter som snacks.

– Då har vi sagt att de får avvakta riktlinjerna, berättar Zofia Kurowska.

Men på olika platser i Europa så förekommer dock redan försäljning – utan några påföljder för de som säljer.

– Nej inspektörerna avvaktar också de nya riktlinjerna, att de blir EU-harmoniserade så att man gör samma bedömning i hela EU.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.