Höst är inte vilotid för trädgården, nu är det dags att förbereda växterna för kylan. Foto: TT

Förbered trädgården för vinterkylan

Publicerad

Än är det inte dags att lämna trädgården i vila. Här är de bästa tipsen för hur du förbereder grönskan för kylan.

När sommaren var som hetast tog det inte lång tid förrän den passerade igen och det är osannolikt att den kommer tillbaka, nu i mitten av oktober. Det har blivit höst och snart är det vinter. Det är alltså dags för en del viktiga vinterförberedelser i trädgården som man behöver börja med redan nu, innan den tunga snön faller till marken och täcker all grönska.

Löven nödvändiga

Det är viktigt att man inte hoppar över trädgårdsarbete bara för att det är höst, det finns fortfarande mycket att göra och förbereda för att den kommande våren ska bli så fin och grön som möjligt.

Det är viktigt att ta hand om nysatta och känsliga växter så att de klarar av vintern bättre, och det kan man göra genom att gödsla med höstgödsel. Dessutom kan man skydda deras rötter genom lägga dit extra löv eller kompost, eftersom det isolerar och håller temperaturen på ett bra sätt. Kratta därför inte bort löven för mycket – de är nödvändiga.

Sedan finns den roliga sysslan att plantera höstlökar och knölar nu när det är höst.

Experten: Städa lagom

Det finns mycket att göra i trädgården – det kan till och med bli lätt att arbeta för mycket i trädgården under höstmånaderna, med att klippa till och beskära växter bland annat. Egentligen är beskäring inte särskilt viktigt, det kan i stället ge motsatt effekt.

– Städa lagom i trädgården, det blir inte bra om man klipper ned träd och buskar eller beskär växter på hösten. Växterna behöver nämligen stå sig och ha sin viloperiod under vintern. Våren är den rätta tidpunkten att göra allt detta. Så var lite lat under hösten, lägg löv runt rötter på växter, och titta till krukor som står utomhus senare under vintern, eftersom en del krukor inte klarar av fuktskador och kan spricka. De känsliga krukorna kan man slå in i säckväv, säger Pernilla Månsson Colt, trädgårdsexpert och programledare för SVT:s Trädgårdsmåndag.

Skydda mot tjältorka

När den tunga snön lägger sig över buskar och träd är det vackert, men det orsakar att grenar böjs och till och med bryts av, och detta är inte bra för träden. Se till att skaka bort snön så fort det börjar se tungt ut på grenarna, tipsar Pernilla Månsson Colt.

– Det är viktigt att vara uppmärksam på hur mycket snö som fallit, och om det ser tungt ut kan man borsta bort snön försiktigt.

Under vintern måste man också skydda vintergröna växter från tjältorka, som sker när vätska dunstar från bladen medan marken fortfarande är frusen. Då kan inte rötterna ta upp den mängd vatten som avdunstar från bladen eller barren.

Tjältorkan gör att växten blir brun och ful, och för att förhindra detta behöver man svepa säckväv kring växten och sedan knyta ett kraftigt snöre runt så att skyddet sitter kvar även under vinterstormar.

Snö är faktiskt till bra hjälp i trädgården, eftersom den isolerar rötterna och håller en jämn temperatur under snötäcket, så därför kan man försiktigt skotta upp snö på mindre plantor som inte har etablerat sig ordentligt.

Tips för höstens lökar och knölar

  • Passa på att köpa nu när det är billigt.
  • När de väl är köpta ska du plantera dem så fort som möjligt så att de inte ligger i värmen och torkar, annars bör de förvaras mörkt och svalt.
  • När de ska planteras kan du tänka på att de behöver ett soligt eller åtminstone halvsoligt läge, annars kan du plantera vissa mer i skuggan för att få en mer utdragen blomning på våren, eftersom att dels blommar senare och dels håller längre.
  • Det står oftast på påsen hur djupt de ska planteras, men annars kan man använda sig av tumregeln: tre gånger lökens höjd = planteringsdjupet.
  • Jorden ska vara väldränerad och kan vara lätt sandblandad, gärna upphöjt där inte vinterfuktigheten står kvar och får dem att ruttna.
  • Plantera lökar i grupper och ej i raka rader, delvis för att det ser finare ut i rabatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.