Foto: Scanpix

Försäkringskassan behöver mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har bett regeringen om att få överskrida anslaget för sjukpenning med 2,5 miljarder kronor i år.

Anledningen är att antalet sjukskriva fortsätter att öka.

– Det har varit svårt för oss att förutse den här uppgången, säger Ulla Östman Krantz, prognossamordnare på Försäkringskassan, till Dagens Nyheter.

Enligt senaste prognosen kommer det under året att betalas ut närmare 21,5 miljarder i sjukpenning. Anslaget är på 19 miljarder.

I juli var totalt 122 830 personer sjukskrivna, vilket var 17 procent fler än samma månad ett år tidigare.

– Det allvarliga är att sjukskrivningarna går upp igen och att vi inte riktigt vet vad som ligger bakom det, säger Ulla Östman Krantz.

Enligt Peter Wollberg, kansliråd på socialdepartementet, ska regeringen inom kort fatta ett beslut om att höja Försäkringskassans anslagskredit. För att täcka det underskott som Försäkringskassan får i år kommer myndighetens anslag att höjas för 2013.

Det här är andra året som anslaget för sjukpenning övertrasserades. Förra året fick regeringen skjuta till 2,1 miljarder kronor extra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.