Forskare: Dricksvattnet kräver skydd och kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges grundvattentäkter behöver bättre skydd och mer kontroll, skriver nio forskare i en artikel.

Sveriges grundvattentäkter, dricksvattnet, behöver både bättre skydd och mer kontroll, skriver nio forskare och experter i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”Vart tredje prov smutsigt”

I dag har endast fjorton procent av grundvattenförekomsterna övervakning, samtidigt som undersökningar tyder på att vart tredje grundvattenprov är förorenat av växtskyddsmedel, skriver forskarna som anser att Sverige måste agera nu med tanke på att grundvattnet ska drickas av kommande generationer.

Styvmoderligt behandlat

”Idag är övervakning och kartläggning ett mycket styvmoderligt behandlat område där vi ligger långt efter många av våra europeiska grannar. EU har kritiserat Sverige för att vi inte övervakar grundvattnet i tillräckligt hög utsträckning.” skriver forskarna.

Danmark en förebild

Forskarna framhåller vårt grannland Danmark som ett gott exempel på vattenövervakning där man varje år stänger omkring 100 vattentäkter efter upptäckt av förhöjda halter av förorenande ämnen från exempelvis jordbruket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.