Foto: Scanpix

Forskare: ”En myt att man måste bli helnykter”

Uppdaterad
Publicerad

En miljon svenskar dricker för mycket alkohol, enligt Folkhälsoinstitutet. Professor Sven Andréasson säger att vården med enkla medel skulle kunna hjälpa många fler att dricka måttligt.

Det är en myt att människor som överkonsumerar alkohol måste bli helnyktra för att komma ifrån sitt beroende. Det säger professor Sven Andréasson, en av landets ledande beroendeforskare.

– Man kan hjälpa människor till att dricka måttligt, det är inte bara helnykterhet som är det enda realistiska målet. För många handlar det om att dra ner konsumtionen till en måttlig nivå, säger han.

Svenskarnas alkoholvanor

Vetenskapligt stöd för alternativ till helnykterhet

Det finns ett gediget vetenskapligt stöd för att behandling mot alkoholberoende inte behöver gå ut på att patienten ska bli helnykter. För de flesta räcker det med ett par läkarbesök, hälsotester där man till exempel kontrollerar levervärden och för samtalsstöd med terapeut under en begränsad tid.

– Vi gör först en genomgång av hur drickandet ser ut. Sedan ber vi människor att klä i ord hur de skulle vilja ha sitt drickande. Vad är deras mål? Är det att dricka lite försiktigt måttligt som folk i allmänhet eller är det att inte dricka alls? Det är det första, att sätta upp ett mål och sedan följa upp det ordentligt. Att registrera sitt drickande och i vilka sammanhang man dricker. Sedan gäller det att se i vilka situationer det går överstyr, när det blir för mycket. För att förstås undvika sådana situationer och det är den viktiga delen, hitta alternativ, vad gör man i stället, säger professor Sven Andréasson.

Utmanar ”en gång alkoholist, alltid alkoholist”

Traditionellt har alkoholberoende botats med helnykterhet och fortfarande uppfattas det som kontroversiellt att påstå något annat:

– Det utmanar en väldigt cementerad uppfattning om att en gång alkoholist alltid alkoholist. Många erövrar faktiskt ett måttligt drickande även om detta inte är en sanning som gäller alla. För en del är det möjligt att lära sig dricka måttligt och för andra inte, men man kan pröva och visar det sig att det inte fungerar så kan man gå vidare med andra metoder, säger professor Sven Andréasson.

Få får hjälp

En miljon svenskar dricker för mycket, ytterst få av dem får hjälp av samhället. Bland de ideella föreningar som finns för stöd till alkoholberoende är det i princip alltid helnykterhet som är det enda alternativet. Landstingsvården bygger inte på målsättningen om helnykterhet men är heller inte inriktad på den stora gruppen som överkonsumerar:

– Problemet är att den beroendevård som finns i det här landet inte är tilltalande för flertalet som har de här problemen. Den är väldigt inriktad på människor med väldigt grava problem som är utslagna och där känner sig flertalet med alkoholproblem inte hemma. Då vill de inte heller uppsöka sådana vårdinstanser, så därför måste vi öppna upp och hjälpa folk i den vanliga vardagssjukvården, säger professor Sven Andréasson.

Varför ska man satsa på människor som ändå inte har så stora sociala problem av sitt drickande?

– Politikerna vill prioritera de svårast sjuka, jag delar den uppfattningen. Men om man gör en samhällsanalys, och ser var är det de största kostnaderna för vårt samhälle finns? Då blir det en större grupp, där är det fler förtidspensioneringar, fler skilsmässor, fler barn som far illa och så vidare, så det är en grupp som tillsammans är ett större problem, säger professor Sven Andréasson

Här kan du kolla om du dricker för mycket

Här kan du få hjälp och här.

Har du egna erfarenheter? Vet du mer? Hör i så fall gärna av dig till SVT Nyheter (du kan självklart vara anonym).

Fakta: Alkoholkonsumtion

  • 6,5 miljoner svenskar konsumerar alkohol.
  • 1 miljon svenskar dricker för mycket alkohol enligt Folkhälsoinstitutets mått mätt. Det betyder mer än tre flaskor vin i veckan för män och två flaskor i veckan för kvinnor. 
  • 300 000 av dom som överkonsumerar är drabbade av alkoholrelaterade problem som t ex skrumplever och cancer.
  • 5 % av högkonsumenterna får behandling. Så gott som alla har svåra beroendeproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas alkoholvanor

Mer i ämnet