Forskare kritiserar ekologisk odling Foto: TT

Forskare kritiserar ekologisk odling

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet hävdar att en omställning till ekologisk odling av livsmedel skulle leda till en halvering av matproduktionen på befintlig åkerareal. Naturskyddsföreningen svarar att forskarna inte ser det systemfel som finns i jordbruket i dag.

Ställs det svenska jordbruket om till 100 procent ekologiskt skulle bara hälften så mycket mat produceras på den åkerareal vi har i dag, hävdar fyra forskare vid SLU i en mycket ekokritisk debattartikel.

Forskarna anser att stödet till ekologisk odling – cirka 500 miljoner kronor per år – skulle göra ”mer nytta i det vanliga jordbrukets miljöanpassning”, skriver de på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

Inte klimatsmart

De tre professorerna vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Holger Kirchmann, Lars Bergström och Thomas Kätterer konstaterar tillsammans med den tidigare programchefen vid Lantbruksuniversitetet, Rune Andersson, att vid 40 procents lägre skörd krävs det – om 100 procent av den svenska odlingen är ekologisk – att den nuvarande åkerarealen utökas med ytterligare 1,7 miljoner hektar från nuvarande 2,6 miljoner hektar.

Forskarna ifrågasätter även en gängse bild om att ekologisk odling skulle vara klimatsmart. I debattartikeln konstaterar de att det är konventionella grödor som tar upp betydligt mer koldioxid än de ekologiska och att det därför är de konventionella som också ger mer skörderester i form av halm och rötter och därmed kan mer koldioxid bindas som mull i marken.

”Bekämpningsmedel och handelsgödsel måste bort”

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl anser dock att forskarna inte berör det systemfel som hon tycker finns i dag.

– Det grundläggande problemet är att forskarna bara ser en del av verkligheten och tror att vi kommer lösa problemen som är kopplade till jordbruk och livsmedelsproduktion inom ramen för dagens system, säger hon.

Enligt Johanna Sandahl bygger många länders jordbruk i dag på ett systematiskt användande av bekämpningsmedel och handelsgödsel, och hon anser att det måste bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.