Frågor och svar om hormonstörande ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Toxikologen Christina Rudén vid Stockholms uniiversitet svarade SVT:s läsare om farliga kemikalier. Läs chatten här.

Annelie: Hej! Jag har hypotyrios, kan det vara orsakat av dessa ämnen, och isåfall, kan jag bli av med sjukdomen om jag undviker ämnena?

Christina Rudén: Det kan finnas mångga skäl till en sådan sjukdom. Jag rekommenderar att du diskuterar det med din läkare. Lycka till!

André: Hej christina! Hörde att flour är ett farligt ämne att ha i vatten, ska man behöva ha en vattenfilter? Hälsningar André

Christina Rudén: Hej André,

De riskbedömningar som finns tyder inte på att fluor i vatten är en hälsorisk.

Johanna: Finns det en koppling mellan hormonstörande ämnen och infertilitet hos människor?

Christina Rudén: Ja, det tror vi att det finns, men självklart finns det fler faktorer som påverkar. Till exempel att många väljer att få barn senare i livet. fertiliteten sjunker med åldern.

Maria: Hur många farliga kemikalier finns det på den svenska marknaden?

Christina Rudén: Det beror på hur man definierar ”farliga”. För de allra flesta finns inte tillräckligt med undersökningar för att man ska kunna göra robusta riskbedömningar. Av de nya ämnen som registreras klassades cirka 75% som farliga. Inom EU finns (hittills) 138 ämnen som anses som särskilt farliga. Totalt finns flera tiotusentals ämnen på marknaden.

Maria: Hur bra fungerar konsumentmakt om man jämför med lagstiftning?

Christina Rudén: Det är väldigt svårt att vara konsument när det gäller kemikaliefrågor. De allra flesta prylar saknar innehållsförteckning vad gäller kemiklaier. Jag menar att de stora frågorna (om testning och riskbedömning) måste lösas med lagstiftning.

André: Hej Christina! Har vi verkligen rent vatten i sverige, om detta är diffust, då menar jag ulricehamn och borås? Eller behöver man vattenfilter i dagsläget?

Christina Rudén: Vi har bra dricksvatten i Sverige, men det finns utrymme att förbättra avloppsvattenreningen för att kunna ta bort fler av de kemikalier som sprids till sjöar och vattendrag via reningsverken.

Maj-Britt Holgersson: Hej! Jag är orolig för mina katter som har blivit väldigt feta under de senaste fem åren. Dietmat hjälper inte. Finns det ett samband mellan fetma och kemikalier? Jag har hört att katter kan få i sig kemikalier via damm på golvet. Tacksam för svar!

Christina Rudén: Det finns data som tyder på ett samband mellan kemikalier och fetma. Igen är det förstås flera faktorer som spelar in (kost och motion), men vi kan inte utesluta att kemikalierna har en del i den ökande fetmaepidemin.

Henrik L: Vilka sjukdomar kan man bota med hjälp av nanosilver?

Christina Rudén: Inga! Nanosilver är en tungmetall som är giftig för både människor och organismer i miljön

Karin : Hej! Jag har varit orolig över detta ända sedan jag fick barn för 15 månader sedan. Mest orolig är jag över plast, som finns överallt runtomkring oss i hushållsgeråd, fjärrkontroller, mobiltelefoner, förpackningar, leksaker, ja ÖVERALLT! Min dotter leker med allt möjligt och fortfarande åker många saker in i munnen. Vi försöker hindra henne från att hålla på för mycket med plast, men vi mäktar inte med att alltid ta ifrån henne grejer. Är jag överdrivet orolig? Vad av alla saker vi omger oss med ska vi vara mest oroliga för? Och vilken typ av exponering är farlig – räcker det att bara ta på saker, eller måste man få in dem i munnen för att det ska vara farligt?

Christina Rudén: De flesta av de prylar vi har hemma saknar innehållsförteckning så det är omöjligt som vanlig konsument att veta vad de innehåller. Mitt råd är att undvika onödig exponering. Du kan tex förvara och värma mat i porslin istället för plast-kärl.

Helena: Är det främst genom kost vi får i oss hormonstörande ämnen?

Christina Rudén: Hormonstörande ämnen finns i många varor och prylar förutom mat.

etrik: Hur försviner farliga kemikalierna ur kroppen?

Christina Rudén: De kan brytas ned och utsöndras via njurar (urin) eller levern (avföringen). Om de är svårnedbrytbara och fettlösliga kommer de att ansamlas i fettvävnad i kroppen. Man utsöndrar också kemikalier via modersmjölk.

jimmy: var ska jag handla, eller vad ska jag äta för att slippa få i mig alla farliga kemikalier?

Christina Rudén: Om du köper en pryl kan du begära att få information om den innehåller en särskilt farlig kemikalie. Du har rätt enligt EU:s kemikalielagstiftning att få svar inom 40 dagar. Undvik onödiga kemikalier (tex bakteriedödare och parfymer) och handla miljömärkt.

Lilian: Denna rapport borde presenteras för ECHA i Helsingsfors, så att det läggs till fler av dessa ämnen på kandidatförteckningen. Dessutom behöver vi en PVC-förordning för att sanera bort bl.a golv med ftalater!

Christina Rudén: Jag ska se till att den sprids på ECHA, men ännu viktigare är kanske att kemikalieindustrin och varutillverkande industrin tar den till sig!

jimmy: Hur farlig är en iphone i fickan, i toan, i vardags rummet, köket, överallt?

Christina Rudén: Har du en IPhone i toan?

Jesper: Hallå, Finns det kopplingar mellan kemikalier mellan kön och kemikalier ut? Är kvinnor eller män mer utsatta och mer känsliga? Jag tänker både på våra olika fysiska förutsättningar men också på kulturella saker som val av yrke.

Christina Rudén: Foster, barn och ungdomar är mest känsliga (inkluderar gravida och ammande kvinnor alltså)

Anna-Karin Eklund: Är detta verkligen ett så stort problem här i Sverige? Är det inte i utvecklingsländerna som de största utsläppen sker?

Christina Rudén: Det finns olika sorters plaster, så det går inte att svara generellt. Bisfenol A få rinte användas i nappflaskor längre och mjukgörare i leksaker är reglerade sedan 2007. Släng gamla plastleksaker och fundera över materialval både i leksaker och i inomhusmiljön.

SVT Nyheter: Nu återstår fem minuter av chatten

jimmy: generell fråga gällande toa och iphone:) finns det ett svar?

Christina Rudén: Ja förlåt! Telefonen innehåller många olika kemikalier. Inga problem att ha den i fickan av kemikalieskäl, men låt inte barn leka med elektronik. Elektronikskrot är ett hälsoproblem i avfallsledet.

Robban: Hur farligt är kemikalier jämfört med klimathotet och antibiotikaresistens?

Christina Rudén: Alla tre är mycket allvarliga konsekvenser av vår konsumtion!

Linda och Marlene: Vilken forskning behöver prioriteras när det gäller hormonstörande ämnen?

Christina Rudén: Vi saknar idag ett regelsystem som kan identifiera hormonstörande ämnen. Det saknas också gemensamma principer för att riskbedöma denna typ av effekter. Därför är vår kunskap så dålig. Bättre testmetoder och skärpta regler behövs nu! Sen behöver vi också lära mer om exponering och sambandet mellan olika kemikalier och effekter i människor och andra organismer förstås

alecca: Kan det vara vissa personer av viss etnisk bakgrund ha störe känslighet för dessa kemikalier och löpa större risk att insjukna i sjukdomarna än andra?

Christina Rudén: Har inte sett att någon studerat detta

etrik: Går det Att banta bort de kemikalier som ansamlas i fettvävnad i kroppen.

Christina Rudén: När fettet bryts ned kommer kemikalierna att frigöras. Man bör alltså inte banta samtidigt som man ammar.

SVT Nyheter: Därmed stänger vi chatten och tackar toxikolog Christina Rudén och alla som ställt frågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.