Experten: ”Kan ha varit ubåt med larvfötter”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt försvarsforskaren Malena Britz är det troligt att det rör sig om en rysk kränkning av svenskt territorium. Och de kan använda sig av en sorts mini-ubåtar med larvfötter.

– De måste ju öva med sin personal någonstans, säger hon.

Försvaret avslutar i dag den intensiva sökinsatsen i Stockholm skärgård. Malena Britz, forskare vid Försvarshögskolan, tolkar insatschefen Anders Grenstads besked vid presskonferensen på fredagsförmiddagen som att Försvarsmakten är väldigt säker på att det varit någon form av intrång på svenskt vatten.

– Att de drog igång den här insatsen enbart efter uppgifter från en privatperson som hade sett något tyder på att det funnits en beredskap. Man har sett ett mönster, och tillsammans med den ökade säkerhetspolitiska spänningen runt Östersjön har indikationerna varit tillräckliga för en insats, säger Malena Britz.

Insatsen i Stockholms skärgård

Ubåt kan ha larvfötter

Hon tolkar också informationen från Anders Grenstad som att det troligtvis har rört sig om någon slags mini-ubåt.

– En gissning är att det kan röra sig om en typ av farkost som också kan ta sig fram på havsbotten med hjälp av larvfötter.

Enligt insatschefen Anders Grenberg har operationen inte kunnat bekräfta främmande undervattensverksamhet och vilket land som i så fall skulle ligga bakom. Men Malena Britz menar att uteslutningsmetoden tydligt leder tankarna till Ryssland.

– Det finns inte så många länder att välja på utom Ryssland, och vi vet att de upprustat. De måste ju öva med sin personal någonstans, och om de nu lyckats operera i svenska vatten utan upptäckt under 1980- och 1990-talen kanske de tycker att det är säkert att träna hos oss.

Ljud från motorer

Om Försvarsmakten inte har fått några nya underrättelser den senaste tiden finns det ingen anledning att fortsätta operationen, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan till TT.

– En operation av det här slaget är också förenad med stora kostnader, varje dag kostar extra, säger han.

Försvaret uppger sig ha fått in tekniskt material som bedöms som intressant. Vad kan det vara?

– Det är svårt att spekulera i. Men det kan röra sig om olika ljud, som motorer och propellerljud, säger Stefan Ring.

Han framhåller samtidigt att det inte betyder att man kan få klara bevis för vilken nation eller vilken typ av undervattensfarkost det handlar om.

Hur säker kan man vara på att en eventuell farkost lämnat vårt vatten?

– Det är nog rätt så troligt.

För stora proportioner

Enligt Stefan Ring fick underrättelseoperationen för stora proportioner.

– Förväntningarna under de första dagarna drevs upp lite mer än vad situationen i sig gav grund för, säger han.

Det var inte särskilt stor sannolikhet från början att försvaret skulle hitta något, anser han. Men försvaret och medierna triggade varandra.

– Jag skulle vilja påstå att när Försvarsmakten fick indikationerna på misstänkt undervattensverksamhet förstod de inte vilket medieintresse en sådan nyhet skulle föra med sig. Det medförde att de inte kunde hantera intresset. Egentligen skulle de ha försökt att kyla ner det. Nu blev det i stället en växelverkan där förväntningarna hela tiden byggdes på, säger Stefan Ring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet