Första duellen satt långt inne

Uppdaterad
Publicerad

Äntligen får vi se den – den första duellen mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén. SVT Nyheters planeringsredaktör berättar om debatten som var svår att få till.

Ganska precis ett år före riksdagsvalet möts de för första gången, i Aktuellts tv-studio.Men det har varit en lång och svår process att få ihop de två giganterna, och en mycket intressant inblick i det politiska taktikspelet. Båda sidor har beskyllt varandra för att inte vilja ta debatten, eller för att försöka styra tidpunkten så att den bäst gynnar det egna partiet.

Vi har förstås inte varit ensamma. Ända sedan Stefan Löfvén tillträdde som partiordförande den 27 januari 2012, har många nyhetsredaktioner legat på för att få den första debatten mellan ledarna för Sveriges två största partier. Efter svackan under Håkan Juholt har maktpositionerna mellan de två partierna återgått till ett mer normalt läge. Och inför en valrörelse efter två mandatperioder med alliansen i regeringsställning är trycket hårt från media och väljare om att se Reinfeldt och Löfvén i en öppen debatt.

Val 2014

Anklagelser om falskspel

SVT Nyheter har under ett och ett halvt år bearbetat Moderaterna och Socialdemokraterna med ett enda mål i sikte – att få till debatten snarast möjligt. Men ”snarast” har verkligen dragit ut på tiden, på sista tiden har vi nästan gett upp hoppet om att över huvud taget få till en debatt på ett datum och under villkor som passar de båda partiledarna.

Att det är nervöst i partikanslierna under en valrörelse är givet, och det har sannerligen visat sig under hela processen. Båda parter har anklagat varandra för taktikspel och försök att styra tidpunkten för duellen, medan vårt enda mål är att få till en debatt så snart som möjligt.

För ett år sedan, i samband med att Socialdemokraterna då skulle lägga fram sin skuggbudget, föreslog moderaterna att debatten kunde bli av. Då passade S och hänvisade bland annat till att denna dag var det naturligt för finansministerkandidaten Magdalena Andersson att representera S. När Socialdemokraterna sedan föreslog nya datum passade det inte Moderaterna eftersom Reinfeldt då var inbokad på en utlandsresa i tjänsten. Moderaterna hävdade att S valt just dessa datum för att de visste att Reinfeldt inte skulle kunna då. Vilket i sin tur förnekades av S.

Nya frågor från SVT efter DN debatt i helgen

När Stefan Löfvén på DN debatt i helgen efterlyste en duell med Reinfeldt, kontaktade vi parterna igen. Moderaterna föreslog några datum efter att Socialdemokraternas skuggbudget lagts och efter partiledardebatten i Agenda söndag 6/10. Vi kontaktade S som meddelade att Löfvén den veckan är på en sedan länge inbokad utlandsresa i tjänsten, något som moderaterna kommenterade med att det var ett obegripligt beslut eftersom den veckan vore perfekt för en duell.

Veckan därefter, i mitten av oktober, skulle dock fungera för Socialdemokraterna, men den veckan passar inte Moderaterna som då måste prioritera den kommande partistämman.

Vi har alltså under mycket lång tid förgäves varit ute efter en tidpunkt för duell som ska passa båda parter. Efter helgens DN debatt med utmaningen från Löfvén ställde vi frågorna igen. Efter lunch kom förslaget från Moderaterna om duell ikväll och en timme senare sa socialdemokraterna ja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet