Foto: TT

Moderaterna skärper tonen om försvaret: Vill se ökade anslag

Uppdaterad
Publicerad

Efter en höst med ubåts- och flygkränkningar, och en upptrappad kris i Ukraina, har försvarsfrågan fått allt större utrymme på den politiska agendan. Nu meddelar Moderaterna att man kommer att driva ökade anslag till försvaret, rapporterar Ekot.

– Vi är beredda att höja anslagen till försvaret, för att möta det oroliga omvärldsläge och säkerhetspolitiska läge vi har, inte minst i vårt närområde, säger partiledare Anna Kinberg Batra till Ekot.

Förra året efterlyste politikerna i Försvarsberedningen, framförallt Moderaterna och Socialdemokraterna, en upprustning av försvaret.

I januari i år svarade Försvarsmakten med en summa: Fyra miljarder per år för att kunna leva upp till kraven på ökad svensk militär förmåga. Pengarna, sammanlagt 16 miljarder, vill man bland annat lägga på nyrekrytering, personlig utrustning och nya fordon.

En åttondel av summan

Men Svenska Dagbladet rapporterar i dag att motbudet från Finansdepartementet blir något helt annat: Totalt två miljarder, i genomsnitt 500 miljoner per år. Det är en åttondel av den summa försvaret anser är minimum.

Moderaterna vill därför vara tydliga med att man vill se betydande höjningar.

– Regeringen måste komma överens med sig själv först om hur, och om, den är beredd att höja anslagen. Nu måste regeringen komma överens med de två partier som ingår i regeringen om i så fall hur det kan gå till, säger Anna Kinberg Batra till Ekot.

Ökad närvaro i Östersjön

Regeringen och allianspartierna satte sig ner i januari, i ett andra möte för att nå en bred överenskommelse om försvarets inriktning 2016-2020. Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark sa då att man flaggat för anslagshöjningar, men att frågan var om de skulle bli tillräckliga. Det var fråga om ett ”givande och tagande”, om man skulle gå med på ett beslut kring försvaret.

De ökade anslagen, som Moderaterna nu meddelar att man kommer driva i förhandlingarna, vill partiet bland annat ska gå till ökad närvaro i Östersjön.

– Vi ser ett nytt beteende runt Östersjöregionen – i luften, på vattnet och under vattnet. Det måste vi svara upp mot, säger Hans Wallmark till Ekot.

Regeringen väntas presentera en försvarsproposition för riksdagen i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.