Foto: Scanpix/Grafik: SVT

Försvaret kallas till utskott om ryska bombplan

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsutskottet vill veta vilka bedömningarna som gjorde att Gripenplan inte lyfte för att bevaka ryska stridsplan som övade utanför Gotska Sandön på långfredagen.

Riksdagens försvarsutskott kommer på torsdag att kalla representanter för Försvarsmakten för att få information om incidentberedskapen, bestämde utskottet vid dagens möte.

Utskottet vill också veta vilka bedömningarna som gjordes när Gripenplan inte lyfte för att bevaka ryska stridsplan som övade utanför Gotska Sandön på långfredagen.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

– Vi behöver få en förklaring till varför det inte fungerade som det ska. Först när vi vet vad som hänt kan vi dra slutsatser kring vad som bör göras nu, säger utskottsordförande, socialdemokraten Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Utskottets ledamöter vill också ha en bredare bild av vad som händer i närområdet och hur omfattande övningsverksamhet man bedriver från rysk sida.

Oklart om riksdagen informerats

Det råder oenighet om huruvida försvarsutskottet har informerats om att incidentjaktflyget inte finns omedelbart tillgängligt 24 timmar om dygnet. Peter Hultqvist har förutsatt att man hade beredskap dygnet runt.

– Jag tycker det är viktigt att man har en effektiv beredskap under dygnets alla timmar, säger Hultqvist.

Han menar att han inte fått information om att Gripenplanen bara är omedelbart tillgängliga delar av dygnet.

– Vi har inte haft någon genomgång de senaste två åren och bilden som förmedlats till oss har varit väldigt ytlig, säger Hultqvist.

Vice utskottsordförande, moderaten Cecilia Widegren, uppger att incidentberedskapens omfattning inte var någon nyhet för henne.

”Måste ställa frågan”

– Nej, riksdagen har fattat beslut om nationell incidentberedskap året runt och dygnet runt, men den sker ju på olika sätt och vis. Den är bemannad jämt med luftberedskap, men inte bemannad jämt med stridspiloter.

Widegren menar att Hultqvist skulle vetat mer om han bara ställt frågan.

– Alla ledamöter är ju välkomna att ställa vilka frågor de vill både i och utanför utskottet. De frågorna får man ju ställa, så får man svar på dem, säger Widegren.

Inte heller Kristdemokraternas ledamot i försvarsutskottet, Mikael Oscarsson, och Miljöpartiets Peter Rådberg kände till att det inte alltid finns Gripenplan startklara 24 timmar om dygnet.

Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman kände däremot till begränsningarna i incidentberedskapen.

– Dels har det förekommit olika uppgifter på internet och för ungefär en månad sedan så skrev före detta överbefälhavare Bengt Gustafsson på Newsmill(debattartikel) att vi inte längre har den 24/7-beredskap vi hade under kalla kriget, säger Widman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

Mer i ämnet