Tomas Ries Foto: SVT

Försvarsexperten: ”Betyder inte totalt nederlag”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Ries, försvarsexpert, säger till SVT att insatsen förmodligen är över för den här gången, men att försvaret kan ha fått många indikationer under insatsen i Stockholms skärgård.

– De vet förmodligen mer än vad de väljer att berätta.

Försvaret meddelade på fredagsmorgonen att man nu avbryter den veckolånga marina underrättelseoperationen i Stockholms skärgård. Tomas Ries tror att den mest sannolika förklaringen är att en eventuell undervattensfarkost har lyckats smita.

– Det är fullt logiskt. Redan på 1980-talet då Sverige hade enorma militära resurser var det nästan omöjligt att tvinga upp miniubåtarna. Idag har Sverige en bråkdel av de resurserna, vilket gör det mycket svårare, säger Tomas Ries, som är lektor i säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan.

Insatsen i Stockholms skärgård

Saknar tekniska resurser

Enligt Tomas Ries saknas två viktiga militära resurser som fanns förut. De fasta undervattenssensorerna som kunde identifiera undervattensverksamhet demonterades omkring slutet av 1990-talet då man gjorde kraftiga försvarsneddragningar, och de helikopterförband som var specialiserade på ubåtsjakt finns inte heller längre.

Ries tycker också att den senaste veckans händelser påminner om läget på 1980-talet.

– Det var enorma insatser, men allmänheten fick veta väldigt lite. Det öppnar för konspirationsteorier.

Vad vet vi?

– Vi vet endast det som Försvarsmakten väljer att berätta för allmänheten. Men de vet förmodligen mer än de väljer att säga. Det är i slutändan regeringen som beslutar om vilken information som allmänheten får ta del av.

Så det här är inget tillfälligt taktiskt tillbakadragande, tror du?

– Nej, nu är det nog slut för den här gången, säger Tomas Ries.

Fakta: Massiv insats efter tips

  • Fredagen den 17 oktober offentliggjorde Försvarsmakten att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan ”en sagesperson” lämnat mycket ”trovärdiga uppgifter”.
  • I lördags utökades insatsen med ytterligare fartyg. På kvällen skrev Svenska Dagbladet att mycket tyder på att en skadad eller saknad rysk undervattensfarkost finns i skärgården.
  • I söndags släppte försvaret en bild på vad som antogs vara en främmande ubåt. Försvaret uppgav också att ytterligare två likande observationer fanns.
  • I onsdags meddelade försvaret att operationen i Stockholms skärgård skulle gå in i en ”ny fas”. Operationen skulle lösas med de resurser som fanns tillgängliga.
  • (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet