Kommendör Jonas Wikström och försvarets korvett Visby Foto: TT

Försvarsmakten ökar insatsen i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten utökar insatsen i Stockholms skärgård efter larmet om främmande underrättelseverksamhet. Det meddelades vid en presskonferens. Uppgifterna om intrång bedöms fortfarande som ”mycket trovärdiga”.

Operationen i Stockholms skärgård har under lördagen fortsatt med oförminskad styrka.

Kommendör Jonas Wikström ledde en presskonferens vid högkvarteret i Stockholm och han meddelade att uppgifterna om främmande underrättelseverksamhet fortfarande bedöms som ”mycket trovärdiga”.

Insatsen i Stockholms skärgård

Han ville inte gå in på varför uppgifterna bedöms som trovärdiga. Men försvaret förstärker nu med ytterligare marina enheter. Vilka fartyg som ansluter är hemligt för att inte ge utomstående information om insatsen.

– Vi vill inte tala om hur vi arbetar i området efterdom det kan komma till kännedom för en eventuell motståndare, sade Wikström.

Han meddelade dock att de enheter som tillförs är utrustade med kvalificerade sensorer för att spana både över och under vattenytan.

Wikström ville inte heller uppge hur många fartyg och helikoptrar som deltar totalt, men han bekräftade att korvetten Visby finns med i insatsen. Korvetten har en besättning på 40 personer och är utrustad med sensorer som kan leta efter spår av främmande farkoster. Främst används så kallade sonarer, de sensorer som finns under vatten.

Inte ubåtsjakt

Jonas Wikström poängterade att det som pågår är en underrättelseoperation, inte en ubåtsjakt.

– Fokus ligger på inhämtning, bearbetning och analys av information.

Vad Försvarsmakten hittills har samlat in ville Wikström inte säga.

– Jag vill inte gå in på vilka bevis vi har i dag, sade han.

Pågår så länge det behövs

Någon tidsgräns för hur länge operationen ska pågå gick Wikström heller inte in på. Det aktuella området är mellersta skärgården och yttersta farlederna.

– Operationen pågår så länge som det behövs, sade kommendör Jonas Wikström.

Inga vapeninsatser har gjorts hittills.

Insatsen i korthet:

  • Larmet om misstänkt underrättelseverksamhet i Stockholms skärgård kom i fredags eftermiddag. Enligt Försvarsmakten kom uppgifterna från ”en trovärdig uppgiftslämnare”. Svenska Dagbladet uppger att det är en privatperson som har larmat, men det vill inte försvaret kommentera.
  • Både försvarsministern Peter Hultqvist och utrikesministern Margot Wallström är informerade om militärens insats.
  • Ett par hundra personer från Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen och hemvärnet deltar i operationen. Ett antal fartyg och helikoptrar är aktiva.
  • Försvarsmakten fokuserar på ”ett område i Stockholms mellersta skärgård och de yttre farlederna”.
  • ”Underrättelseoperationen fortsätter till dess att vi har fått ett resultat, till dess att vi bedömer att vi ska avbryta. Det går inte att säga när”, uppger Försvarsmakten om insatsen.
  • Insatsen förstärks med ytterligare enheter som är utrustade med kvalificerade sensorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet