Fortsatt kallt och ännu mer snö i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Kylan är här för att stanna. Åtminstone resten av veckan och helg. Mer snö blir det också. SMHI varnar för uppåt två decimeter nysnö idag i södra Sverige.

– Till och med min 15-åriga dotter tog på sig mössa i morse. Då är det riktigt kallt, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Någon mildluft i sikte finns inte på prognoskartorna som Åsa och kollegan Per Holmberg sitter och studerar på SVT:s väderredaktion.

– Det blir kallare än normalt i hela landet resten av veckan. I början av nästa kan kylan dämpas något i södra Sverige. Norrland får dock fortsatt kyligt väder, säger Per Holmberg.

Kall luft från norr

Ett lågtryck parkerade sig i fredags över norra Baltikum som förde kall luft från norr ner över Skandinavien och nordvästra Europa. Lågtrycket har under försvagning förts längre österut.

Det har klarnat upp och vindarna har avtagit och är nu mest svaga. Därmed har kylan kommit att dominera ännu mer och i morse noterades flera rekord för säsongen med riktigt låga temperaturer.

Termometern sjönk till minus 30 grader i Idre, lägsta noteringen hittills för Svealand. Kallast i Götaland var det i Hällum i Västergötland, med under 20 grader.

Snövarning i söder

I södra Sverige drar idag ett snöfallsområde österut  och kan på sina ställen ge rikligt med snö.

– Det är ett band över Halland, Skåne, Blekinge och Småland som berörs. Det kan innebära problem till exempel för trafiken. SMHI har utfärdat en klass 1-varning, berättar Per Holmberg.

I morgon har dagens nederbördsområde med sitt snöfall passerat österut men redan under morgondagen kommer ett nytt snöfallsområde in västerifrån över södra Sverige och kommer senare under dagen även att beröra östra Svealand.

Vit jul?

Under torsdag och fredag cirkulerar flera lågtryck över södra Skandinavien. De för in spridda snöfallsområden över landet.

Snö och kyla. knappt tre veckor kvar till jul. Blir den vit, månntro?

– Den frågan får man ofta som meteorolog så här i början av december. Och det är alltid lika svårt att svara. Men det ser ju onekligen lovande ut, säger Per Holmberg.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.