Endast en av fyra föräldradagar tas ut av män. Foto: TT

Fortsatt ojämnt uttag av föräldradagar

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra föräldradagar togs ut av kvinnor under 2013. Det visar en ny rapport om jämställdhet från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Sedan 2011 har andelen dagar som män tagit ut ökat med en procentenhet, från 24 procent till 25 procent av det totala antalet föräldradagar som tagits ut.

Behov av fortsatt jämställdhetsarbete

Rapporten visar att de lagbestämda pappamånaderna har haft effekt. När den första pappamånaden infördes 1994 så sjönk andelen pappor som inte tog ut några dagar från 55 procent till 25 procent på ett år.

Och Lena Bernhardtz tror att fler öronmärkta pappamånader, förutom de två som finns nu, skulle bidra till en förändring.

– Jag tror tveklöst att fler föräldradagar skulle tas ut av män då.

På maktpositioner har det skett en förändring de senaste 30 åren och fler kvinnor har fått inflytelserika poster. Men Lena Bernhardtz ser ett behov av ett fortsatt jämställdhetsarbete på området.

– Det är fortfarande fler män än kvinnor på nästan alla inflytelserika områden och det är ett problem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.