Fredrik Reinfeldt och Magdalena Andersson (S) Foto: Scanpix

S pressar regeringen om fiaskoaffär

Uppdaterad
Publicerad

Statligt ägda Vattenfall gjorde en stor förlustaffär då bolaget Nuon köptes för 89 miljarder kronor 2008. S ställer nu fortsatta krav på att Reinfeldt tar sitt ansvar och redovisar detaljerna kring affären.

Det holländska energibolaget Nuon har minskat i värde med 15 miljarder kronor sedan köpet 2008, och affären har kritiserats för att vara alldeles för kostsam. I förra veckan framkom det att statsminister Reinfeldt och den närmaste kretsen inom alliansen kände till köpet med statliga pengar.

– Jag tycker inte att regeringen har ansträngt sig för att förklara bakgrunden till affären för skattebetalarna. Istället har de  bara kommit med undanflykter, sa Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, på en presskonferens i dag.

Krav på information

Magdalena Andersson framförde fortsatta krav på att statisminister Fredrik Reinfeldt ska redovisa när han informerade sig inför köpet, när regeringen godkände det och om finansminister Anders Borg kände till de varningar som fanns från tjänstemän på näringsdepartementet. Socialdemokraterna vill också veta exakt vilka oberoende experter som varit positiva till köpet, vilket Finansmarknadsminister Peter Norman tidigare hävdat.

Fredrik Reinfeldt har tidigare undvikit att bemöta kraven från S.

– Det är beslutet som är det väsentliga här, det är med beslut vi ska utkräva ansvar och regeringen har sin del av ansvaret. Men bedömningen, det affärsmässiga beslutet ligger hos Vattenfalls ledning och styrelse och ska så göra, säger Reinfeldt till TT.

Även om staten är ägare till Vattenfall agerar bolaget självständigt för att undvika ministerstyre, men vid riktigt stora affärer informeras regeringen.

– Vattenfall är det överlägset största statliga bolaget, och vad som händer det är en riksangelägenhet som alla skattebetalare ska ha rätt att känna till, sa Magdalena Andersson vidare vid dagens presskonferens.

Affären KU-anmäld

På frågan om köpet av Nuon var en dålig affär menar Reinfeldt att man inte bara kan titta på det faktum att bolaget minskat i värde.

– Det är viktigt att komma ihåg att priset inte är det enda, man måste se till utdelning, se till värden och vilken utveckling som sker i olika verksamheter. I detta fall är Nuon kvar som en del av Vattenfall.

Affären har anmälts till konstitutionsutskottet, KU, av Miljöpartiets ekonomipolitiska talesperson Per Bolund. Deadline för ärenden som tas upp i KU i år är dock redan passerad. Det innebär att affären tidigast kan granskas under 2014, då även nästa val äger rum.

Fakta: Köpet av Nuon

2009 köpte statliga Vattenfall nederländska energibolaget Nuon för 104 miljarder kronor. Vattenfall övertog även kassan på 15 miljarder, så netto kostade Nuon 89 miljarder kronor.

Hittills har Vattenfall tvingats skriva ner värdet på Nuon med 15 miljarder kronor.

Chef för Vattenfall var då Lars G Josefsson. Maud Olofsson var i egenskap av näringsminister den som ytterst godkände affären.

Vattenfalls nuvarande koncernchef Øystein Løseth var då vd för Nuon.

Källa: Vattenfall (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.