Folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson.

FP: Hotade kvinnor ska få livvaktsskydd

Uppdaterad
Publicerad

Efter den uppmärksammade dödsskjutningen av en 45-årig kvinna i Göteborg kräver nu Folkpartiet en omedelbar nationell samordning av skyddet för utsatta kvinnor. Kvinnor ska ha samma skydd oavsett var kvinnan bor i landet, säger Folkpartiets rättspolitiska talesperson till SVT nu i kväll.

I går morse sköts en 45-årig kvinna till döds i Västra Frölunda. Senare under dagen i går greps en misstänkt gärningsman som varit sambo med kvinnan. Kvinnan hade redan i januari ansökt om kontaktförbud för mannen, men fått avslag på den ansökan.

Skyddet skiljer sig åt

Redan i går kunde SVT berätta att möjligheten för kvinnor att få hjälp med ett kontaktförbud skiljer sig kraftigt åt beroende på var man bor i landet. Oacceptabelt, anser Folkpartiets rättspolitiska talesperson, som kräver en omedelbar samordning av polisens skydd för kvinnor.

– Det är för ojämnt över landet när det gäller vilken hjälp kvinnor får. Jag tycker att vi redan nu ska övergå till ett rent nationellt ansvar för polisen för att ge ett skydd för de kvinnor som är satta under hot, säger Johan Pehrson till SVT Nyheter.

Ska få livvaktsskydd

Det ska understrykas att det är inte säkert att detta hade hjälpt kvinnan i just detta fall men Folkpartiet kräver ändå hårdare tag mot män som utsätter kvinnor för hot och våld. I extrema fall vill Folkpartiet att kvinnor ska få livvaktsskydd och till och med att mannen ska förbjudas att vistas i kvinnans hemkommun.

– Utgångspunkten är att den som hotas ska få ett bättre skydd, och att den som hotar ska få det jobbigare, säger Johan Pehrson.

Vi har försökt nå justitieminister Beatrice Ask för en kommentar, men hon är på långresa och har inte gått att nå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.