FP om språktest och slöjförbud: ”Vi vågar ta i obekväma frågor”

Uppdaterad
Publicerad

2002 blev krav på språktest en succé för Folkpartiet och 2006 lanserades förslag om obligatoriska gynundersökningar. Statsvetare ser likheter med dagens utspel om slöjförbud, men FP-ledningen förnekar att man följer en valtradition.

-Vi jobbar med integration varje dag, men det kan hända att en sådan här fråga får en starkare nerv ju närmare valet vi kommer, säger Erik Ullenhag, partisekreterare för Folkpartiet, till SVT.

Det var imorse som Ekot kunde rapportera att Folkpartiledaren Jan Björklund vill lagstifta om att rektorer för såväl skola som universitet ska kunna förbjuda elever och lärare att bära heltäckande slöja av typen burka och niqab.

Ullenhag förklarar tidpunkten för utspelet med att man inväntat besked från DO i ett uppmärksammat fall där en elev med heltäckande slöja anmält Stockholm stad för diskriminering sedan hon hindrats att utbilda sig till barnskötare. Något utslag har ännu inte kommit, och FP-ledaren hävdar nu att landets rektorer behöver tydligare regler att förhålla sig till.

I valrörelsen 2002 lanserade FP krav på språktest för medborgarskap och blev därefter tredje största parti med 13,3 procent av rösterna. Sedan dess har ett nytt parti – Sverigedemokraterna – successivt närmat sig spärren till riksdagen och skulle enligt den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/United Minds bli vågmästare om det vore val i dag.

-Vårt utspel har ingenting med SD att göra, men det är oerhört viktigt att vi som står för det öppna samhället inte börjar undvika frågor för att vi är rädda för Sverigedemokraterna, säger Ullenhag.

Utspel kan gynna SD

Statsvetaren Andreas Johansson Henö säger dock till tidningen Dagens Nyheter att SD kan komma att gynnas av Folkpartiets utspel, då det för tillbaka frågan om invandring på dagordningen. Johansson Henö, som studerat Folkpartiets integrationspolitik, säger till DN att det finns flera likheter mellan det senaste utspelet och det tidigare kravet på språktest; det rör sig om mindre symbolfrågor som kopplas till något mer principiellt på integrationsområdet.

Riksdagsledamoten Gulan Avci (FP), tidigare ordförande i Liberal mångfald, säger att frågan om heltäckande slöjor är viktig för Folkpartiet och att den handlar om vilka normer som ska råda i Sverige. I en artikel på SVT Debatt skriver hon i dag att Folkpartiet redan 2002 vågade ”säga sanningarna om integrationspolitikens misslyckande” och därmed tvättade bort rasiststämpeln från dessa frågor.

-Till skillnad från andra partier vågar vi ta i obekväma frågor – just eftersom vi värnar det pluralistiska samhället vågar vi säga att det finns inslag i vissa kulturer som inte är bra, säger hon till SVT.

Men det finns även röster inom Folkpartiet som är kritiska till Björklunds utspel, bland annat Adam Cwejman, ordförande i Liberala Ungdomsförbundet.

-Att strama upp ”slöjreglerna” är ett slag i luften, skriver Cwejman på sin blogg.

Kristina Lindquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.