Regeringen öppnar för vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Lena Ek presenterade rovdjurspropositionen som riksdagen ska ta ställning till i höst. Man håller fast vid målet på cirka 170-270 vargar i Sverige, och föreslår därmed licensjakt under länsstyrelsernas insyn.

Enligt förslaget ska varje länsstyrelse lokalt ta beslut kring hur många vargar som får skjutas i området.

–Vi har aldrig haft så många vargar, sa Lena Ek på presskonferensen. Vi ska ta hänsyn till privatpersoner och företag och till tamdjurshållningen men det här är inte en ny politik vi föreslår, det som sjösattes 2009 ligger fast.

Intervall för lokal flexibilitet

Regeringen vill att det acceptabla antalet rovdjur och det antal som också är gynnsamt för artens bevarande, ska vara indelat i intervaller. Detta för att ge större flexibilitet lokalt.

Vargstammen föreslås ligga på 170-270 individer.

Björnstammen på 1 100-1 400.

Järv på 500-600.

Lo på 700-1 000.

Kungsörnar mäts annorlunda, då man räknar i häckande par. Sådana bör det finnas 150 av, enligt den proposition Lena Ek nu presenterar.

Propositionen grundar sig på vargkommitténs rekommendationer, och licensjakten ska följa de framtagna riktlinjerna.

Ämnet har debatterats under lång tid och beskeden från myndigheterna har varit motstridiga. Så sent som i slutet på augusti meddelade regeringens särskilde ensamutredare och vargkommiténs ordförande Peter Egardt att antalet vargar ökar och att licensjakt på varg åter igen borde tillåtas.

Skånevarg dödade får

Vargen har figurerat i medierna ofta på sistone. Exempelvis har en skånsk varg vandrat orsakat mycket huvudbry, för några dagar sedan kom beskedet från Naturvårdsverket att vargen ifråga inte får skjutas trots att den kan ha dödat uppemot 34 får på Österlen – ett beslut som LRF inte mottog med glädje.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.