Genom Förstörande-lagen kan myndigheterna nu omhänderta misstänkta substanser. Foto: TT

Framgång för nygammal knarklag

Uppdaterad
Publicerad

För precis tre år sedan infördes Förstörandelagen, som gav tullen rätt att omhänderta misstänkta substanser innan de eventuellt narkotikaklassas. Lagen beskrivs som en succé, även om fjolåret inte gav några rekordbeslag.

För bara några år sedan kunde tillverkarna ändra en liten beståndsdel i ett narkotikaklassat medel, så blev medlet laglig igen.

Men genom Förstörandelagen kan myndigheterna nu omhänderta misstänkta substanser.

– Det kan gälla allt från några gram till 30 kilo i olika försändelser, men köparen får inga varor då preparaten stoppas hos oss, säger Stefan Rydell vid Tullen på Arlanda.

Lagen infördes nästan på dagen för tre år sen.

Toppåret 2012 omhändertogs 74 kilo pulver och 67.800 tabletter. I fjol var man i stort sett tilllbaka på 2011 års resultat, med 40 kilo pulver och 47.200 tabletter.

Det det är i posttrafiken på Arlanda som Tullen hittar flest preparat. Köparna är oftast unga och har beställt varorna via hemsidor på nätet.

– Många tror att de här medlen inte är farliga, men det kan de vara. Mycket härstammar från Kina och som köpare vet man inte vad de beställda produkterna innehåller, säger Stefan Rydell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.