Malmömodell skapar jobb

Uppdaterad
Publicerad

Lokala entreprenörer i Malmö hjälper folk att få jobb och att starta eget. Visionen är att bryta utanförskap och segregation. Enligt upphovsmännen har 1.000 personer fått nya jobb med deras koncept.

– Man vill jobba i en bra stad, att bara sitta på läktaren och se att tusentals människor inte kommer in på arbetsmarknaden, det är lite tragiskt. Kan vi då hjälpa till lite så är det positivt för folk, säger affärsmannen Dan Olofsson som är en av upphovsmännen bakom modellen.

För dryga två år sen startade Dan Olofsson och tidigare socialdemokratiska riksdagsmannen Luciano Astudillo, stiftelsen Uppstart Malmö med visionen att skapa fler jobb och hjälpa mindre företag att komma igång eller växa. Detta i en stad med stort utanförskap och segregation. Starka lokala entreprenörer bidrar med kunskap och kapital.

Fler i jobb

Ett av de företag som får deras stöd är en salladskedja vars koncept är att jobba med egna råvaror och tillverkning. Idag har de fem restauranger i Malmö och växer.

– Vi vill bli nationella och växa till 30-35 restauranger och det innebär ett hundratal anställda säger Alexander Zinnert som är delägare i Salads and Smoothies.

Salladskedjan är ett av de 60 företag som stiftelsen hjälper att växa, med rådgivning och kapital. Ett annat exempel är Maid for Västra hamnen som genom Uppstart Malmö kunnat starta en firma för hushållsnära tjänster.

– Vi satte upp ett mål på att tusen personer skulle komma i jobb på tre år och det har vi fixat på två och ett halvt år, säger Dan Olofsson.

Sprids i landet

Stiftelsen driver idag fler projekt med arbetsförmedling, kommun och högskola. I Uppsök Malmö knackar man dörr ute i bostadsområden för att nå unga som hamnat utanför och hjälpa dem med jobb.

– Vi har blivit en mötesplats där det offentliga och privata kan hjälpas åt att lösa ett samhällsproblem, säger Luciano Astudillo. Jag tror att många söker efter nya förslag och initiativ som kan bidra till att fler personer kan få jobb, säger han.

Flera städer startar nu liknande stiftelser, däribland Landskrona, Helsingborg och Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.