Foto: TT

Från proffsboxare till storgangster

Uppdaterad
Publicerad

Proffsboxare, profil i Stockholms undre värld och grov brottsling. I dag sköts den förre porrklubbsägaren Mille Markovic till döds.

Han hade länge varit ett namn i Stockholms undre värld. Men för den breda allmänheten blev han känd i samband med den kontroversiella boken ”Carl XVI – den motvillige monarken. I samband med publiceringen hotade Mille Markovic att offentliggöra gamla smygtagna bilder på den festande kungen. Men bilderna visade sig senare vara falska.

Blev svensk mästare

Mille Markovic föddes i dåvarande Jugoslavien 1961. Redan i ungdomen började han boxas och blev svensk mästare i bantamvikt 1977, skriver Expressen.  Därefter tog hans liv en slingrande väg kantad av grova brott. Han är bland annat dömd för förberedelse till utpressning, grov skadegörelse, skattebrott, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Mille Markovic död

Drev porrklubb

På 1980- och 90-talen drev Markovic ett flertal svartklubbar och porrklubbar i Stockholm. Han blev därmed välkänd i den undre världen. Efter att Markovic dömts till näringsförbud togs driften av porrklubben Club Privé i centrala Stockholm över av en vän och affärspartner. Men en konflikt dem emellan var snart ett faktum. En konflikt som ledde till det som kallas för ”Porrkriget”.

Krig i den undre världen

Så sent som i fjol avlossades skott utanför porrklubbens entré och Mille Markovic greps misstänkt för att ligga bakom dådet. Åtalet lades dock ned och Markovic försattes på fri fot i december. Striderna mellan Markovic och den före detta vännen har enligt Dagens Nyheter kommit att involvera allt från före detta poliser, maffian, mc-gäng och strippor.

Trasig uppväxt

2012 gavs Mille Markovic memoarer ut. I boken tecknas historien om en man vars första minne var när han hittade sin mor död, hängades från körsbärsträdet i den serbiska by där han växte upp. En uppväxt med ständiga fosterhemsplaceringar blev till en gangsterkarriär. På torsdagkvällen fick hans liv ett blodigt slut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mille Markovic död

Mer i ämnet