Fredagen en svart baddag – tre omkom

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen blev en svart baddag – minst tre personer omkom i drunkningsolyckor.

– Det beror på det fina vädret då fler ger sig ut och simmar, säger Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

En 31-årig man drunknade efter en badolycka vid badplatsen på Dalby stenbrott vid Lund. En kvinna i 60-årsåldern drunknade på en badplats i Bredsand utanför Sundsvall. En 68-årig kvinna drunknade i närheten av Lytterstabadet i Vingåker. Dessutom hittades en sedan i tisdags saknad man i 20-årsåldern drunknad vid Arbrå kyrka strax utanför Bollnäs.

I juli i år har det hittills drunknat ungefär en person om dagen.

– När det är fint väder är det många människor som söker sig till vatten och exponerar sig för de risker som finns vid vattnet. Och desto finare väder ju fler ovana simmare letar sig till vattnet, säger Anders Wernesten.

Enligt Wernesten är det svårt att sia om hur många fler som kommer att drunkna den här månaden.

– Det är ju ett par dagar kvar och vi har en helg framför oss som betyder att fler människor kommer att ge sig ut, säger han.

Den värsta julimånaden hittills vad gäller drunkningsstatistiken (från år 2000) var 2006 då 47 drunkningar rapporterades. I genomsnitt har 21 personer drunknat under juli månad under perioden från 2000 fram till nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.