Fredrick Federley, riksdagspolitiker (C) Foto: SVT

Fredrick Federley: Extremt allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

– FRA:s verksamhet väcker onekligen en besvärlig fråga om myndigheten självsvåldigt går utanför lagen, säger Fredrick Federley(C) .

Den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federley var en av de få borgerliga politiker som vägrade rösta ja till den ursprungliga FRA-lagen 2008. Det var först efter hård press och förhandlingar där han och några till fick igenom ett antal förstärkningar av integritetsskyddet i lagen som han valde att stödja den.

– Det är precis mot de punkterna FRA bryter. Det är extremt allvarligt, inte minst mot bakgrund av den otroligt uppslitande debatt vi då hade, säger Federley till TT.

– Det kan inte ha undgått FRA vilka tveksamheter som fanns. Men detta är regelrätta överträdelser mot den lag jag och andra införde. Det väcker onekligen en besvärlig fråga om styrningen av myndigheten och om myndigheten självsvåldigt går utanför lagen, säger han.

”FRA skiter i lagen”

Det är inte något fel på själva lagstiftningen, anser han. Problemet är att ”myndigheten skiter i lagen”. När det däremot gäller utbytet med andra länders underrättelsetjänster anser Federley att det behövs en översyn av gällande regler.

– Jag har inga problem med att man utbyter uppgifter om främmande makt, terrorister eller organiserad brottslighet. Men det får inte vara en ursäkt för en massiv övervakning av svenska medborgare. Vi kan ju inte övervaka brittiska medborgare och britterna svenska medborgare och så byter vi information med varandra, säger Fredrick Federley.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.