Foto: TT

Fredrik Reinfeldt: Var inte beredd på ny åttaårsfas

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt framträdde officiellt för första gången sedan valnederlaget och kommenterade kritiken han fått för att ha avgått som moderatledare för tidigt.

Han är i New York just nu för att delta i FN:s klimatmöte.

– De två frågor som vi kommer jobba med är klimatförhandlingarna och den fråga som har växt starkt här i USA, nämligen terroristbekämpning, säger Fredrik Reinfeldt, som är i USA tillsammans med utrikesminister Carl Bildt och miljöminister Lena Ek.

Läget efter valet 2014

Kommenterar sin avgång

På plats finns flera svenska journalister, däribland SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström. När hon frågar Fredrik Reinfeldt varför han valde att avgå på valnatten säger han:

– I och med att de rödgröna blev större än alliansen så sa jag att jag avgår. Jag har varit partiordförande i elva år och var inte beredd på en ny åttaårsfas, då är det bättre att låta andra sköta det.

”Inte lovat att fortsätta som oppositionsledare”

På frågan om han inte känner ett ansvar inför det osäkra politiska läget i Sverige svarar han att det finns andra som sköter förhandlingar åt Moderaterna.

– Ibland måste man kunna byta partiordförande, som måste vara långsiktig i sitt perspektiv. Jag har varit statsminister i åtta år, jag var redo att fortsätta, men jag har inte lovat att fortsätta som oppositionsledare och påbörja en bana som bygger på ett nytt åttaårigt engagemang. Därför var det logiskt för mig att säga att då tackar jag för mig här och förbereder marken för en efterträdare.

Att hans numera berömda tal om att svenskar ska öppna sina hjärtan för flyktingar ska ha lett till att fler röstade på Sverigedemokraterna håller han inte med om.

– Det är inte så jag har läst vallokalsundersökningar. SD-väljare hade bestämt sig långt för att jag höll talet.

Fredrik Reinfeldt

  • Född den 4 augusti 1965 i Stockholm, uppvuxen i Täby norr om Stockholm. Skild, har tre barn.
  • Civilekonom.
  • Ordförande i Moderaternas ungdomsförbund (MUF) 1990-92, M-ledare sedan 2003 och statsminister sedan 2006. En av huvudarkitekterna bakom de nya Moderaterna. Förklarar efter valförlusten den 14 september att han ska avgå som statsminister och Moderatledare. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet