Fredrik Reinfeldt intervjuas i kvällens Agenda om hatbrott och intolerans, Foto: TT

Fredrik Reinfeldt i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av ett polariserat land växer fram. Samtidigt som antalet hatbrott är fortsatt högt visar undersökningar att svenskarna över tid blivit mer toleranta. Bland medlemsländerna i EU är svenskarna de mest positiva till invandring.

Enligt Europabarometern, som kom för några veckor sedan, säger 72 procent av de tillfrågade i Sverige att de ser ganska eller mycket positivt på utomeuropeisk invandring.

Och enligt en undersökning från Ipsos i veckan är invandring och integration numera den näst viktigaste frågan för väljarna.

Öppna hjärtan?

I valrörelsen uppmanade dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt svenskarna att öppna sina hjärtan för det ökande antal flyktingar som söker sig hit, framför allt från kriget i Syrien.

Men det verkar inte som alla följt hans uppmaning.

De senaste veckorna har SVT:s Uppdrag granskning rapporterat om attackerna och trakasserierna mot muslimer och judar. Nyligen kom också FN:s råd för mänskliga rättigheter med svidande kritik mot Sverige för att hatbrotten mot olika minoriteter är fortsatt på en hög nivå.

Fredrik Reinfeldt i Agenda

Vad är det som händer i Sverige? Varför ökar hatbrotten?

I kvällens Agenda intervjuas förre statsministern Fredrik Reinfeldt om hatbrotten och intoleransen i Sverige. Det är första gången han ger en större intervju sedan Anna Kinberg Batra efterträdde honom som partiledare för Moderaterna.

Agenda sänds i SVT2 klockan 21.15 och kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.