Friad från våldtäkt trots spermafynd

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man, som av tingsrätten dömts till 1,5 års fängelse för våldtäkt, friades i dag av hovrätten, trots att hans sperma fanns på kvinnans trosor.

Hovrätten anser att kvinnan kan ha förväxlat 20-åringen med en annan. Hon hade följt med tre män hem och pga sitt tillstånd visste hon inte vem som var den skyldige.

I tingsrätten sade 20-åringen att kvinnan var villig. I hovrätten ändrade han sig och sade att han fått utlösning när han smekte henne men att en annan man våldtagit henne.

Den unga kvinnan var i september ute och festade tillsammans med två kamrater. Kvinnorna följde med tre män till en lägenhet i Kortedala i Göteborg. Där blev kvinnan illamående och lade sig på en säng och somnade.

Under natten vaknade hon av att en man tvingade sig på henne. När hon försökte knuffa bort mannen höll han fast henne med våld.

Efter våldtäkten låg kvinnan kvar och grät. En av männen lade då sig bredvid henne och smekte henne. Han slutade dock när hon bad honom, men fick utlösning.

Hovrätten anser att kvinnan kan ha förväxlat den man som våldtog henne med den man som bara smekte henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.