Forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet har undersökt hur mycket folater, den naturliga motsvarigheten till folsyra, 386 femtonåringar fick i sig under ett dygn.
De svenska forskarna jämförde intaget av naturlig folsyra med slutbetygen i årskurs 9 hos de närmare 400 svenska tonåringar.
Fick skriva ned allt de åt
Ungdomarna fick skriva ned allt de åt och sedan ställde forskarna dagen efter kontrollfrågor om deras kost.
Intervjuerna, i 60 skolor i Örebro och norra Stockholm under ett läsår, kompletterades med blodprover där man mätte homocysteinnivåerna, en bra markör för kroppens folatförråd.
Ungdomarnas folatnivåer jämfördes sedan med deras slutbetyg i nian.
Folat en viktig byggsten
-Det vi ser i tvärsnittsstudien är att de som har ett högre intag av folat också har högre skolbetyg, säger Anita Hurtig-Wennlöf, forskare i biomedicin vid Örebro universitet.
Studien har letts av professor Torbjörn Nilsson vid Örebro universitet och resultaten publiceras i senaste numret av tidskriften Pediatrics.
Frågan är om man kan utifrån vad tonåringar äter under ett dygn, dra slutsatser om deras skolbetyg.
-Sambandet ser ut så här i studien. Vi har nästan 400 ungdomar, både pojkar och flickor, från olika skolor och miljöer. Vi tycker att observationen är väldigt intressant eftersom folat är en så viktig byggsten i många neurofysiologiska processer, säger Anita Hurtig-Wennlöf.
Fler betygspoäng
När forskarna jämförde 15-åringarnas folatnivåer med deras betyg i tio kärnämnen i nian, fann de att ungdomar med höga folatnivåer hade i genomsnitt 20 betygspoäng fler än de med låga nivåer.
-Om det är en bestående skillnad har det avgörande betydelse om man ska studera vidare, säger Anita Hurtig-Wennlöf.
Folater kan påverka den kognitiva förmågan, att ta in och tolka information.
Resultatet visar enligt forskarna att bra skolmat och goda matvanor i hemmet är viktigt för att ge skolungdomar en bra start i livet.
TT