Fulparkerare och trädmord – här är 2011 års nya ord

Uppdaterad
Publicerad

Vet du vad en fulparkerare är? Eller för den delen en knarkomat eller ett trädmord? Dessa är några av de ord som finns med på Språkrådets nyordslista för 2011.

Varje år i mellandagarna släpper svenska Språkrådet en lista över nya och aktuella ord som förekommit under året. Årets lista innehåller ord som trädmord ( åverkan på träd som gör att det dör), knarkometer ( apparat som kan upptäcka spår av droger) och fulparkerare (person som felparkerar extra grovt).

”Koka böcker” nytt för i år

Andra nya ord är fastlans (frilans knuten till en viss arbetsplats), koka böcker ( fuska med bokföringen) och jasminrevolution( den fredliga revolution som ägde rum i Tunisien 2010-2011).

”Kaffeflicka” fick stort genomslag

På förra årets nyordslista fanns en del ord som kaffeflicka ( flicka som bjudits in ”som något sött till kaffet), guldsot (sjuklig girighet) och kalsongbombare (terrorist som gömt en sprängladdning i sina kalsonger) med och har fått stor spridning.

Vilka ord tycker du saknas på listan över de som präglat 2011?

maila till gomorronsverige@svt.se

Anna Lindström

anna.lindstrom@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.