Foto: TT

Fyll granen med farmors gamla pynt

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens julpynt är både populärt och trendigt. Det stora intresset för begagnat leder till att många också väljer att shoppa julsakerna second hand.

– Det är stort tryck och vi får plocka ut nytt hela tiden, berättar Jonas Hellberg, som arbetar med att fylla på hyllorna med tomtar, kulor och halmpynt i Myrornas butik i centrala Malmö.

– Jultomtarna går först av allt.

Efterfrågan på begagnat är stort – och julpynt i äldre stil lockar många. Många väntar och längtar efter att butikerna ska plocka fram julgrejerna, uppger Paulina Hellebuyck, Myrorna, som ansvarar för landets samtliga butiker.

– Kunderna brukar hänga på låset. Det går hand i hand med hela vintagetrenden, där man vill göra lite mer personliga val.

Fokusera på tradition

Den som letar efter julsaker från förr kan ha tur och hitta unika föremål. Men intresset för begagnat lockar framför allt fram nostalgin.

– Vi vill fokusera på tradition och historia, och fyller granarna med farmors pynt, förklarar trendexperten Stefan Nilsson.

Enligt honom finns det flera tydliga trender när det kommer till årets pynt – varav det historiska är en som många låter sig inspireras av.

– En generell trend just nu är att ta röda kulor och addera gula metaller. Leta efter gamla mässings- och koppardetaljer i butikerna.

Fakta: Kontrollera äldre belysning

  • Köp bara julbelysning med CE-märkning. Det innebär att tillverkaren garanterar att belysningen uppfyller de säkerhetskrav som finns.
  • Kontrollera att sladdar och kontakter är hela och att det inte finns några synliga sprickor.
  • Om du köper en ljusslinga med transformator, tänk på vilken typ av kontakt den har.
  • Ljusslingor med lampor som inte går att byta kan medföra brandrisk. Om en eller ett par lampor går sönder innebär det att spänningen ökar på resten av lamporna som blir varmare.
  • Tänk på att inte placera ljusslingor nära lättantändligt material.

Källa: Elsäkerhetsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.