SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein Foto: SVT

”Ganska dramatiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av en trött regering där inte mycket händer verkar ha satt sig. Det säger SVT:s Margit Silberstein om SCB:s stora partisympatimätning.

Det är ganska dramatiska siffror vi ser, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein om SCB:s stora undersökning av partisympatierna.

Oppositionen skulle enligt mätningen få egen majoritet med 50,5 procent medan alliansen backar till 40,7 procent. Sverigedemokraterna ligger på 7,7 procent.

– Men det finns ju ingen enig opposition som säger att man vill bilda regering. Det är framförallt Socialdemokraterna och Miljöpartiet som gett signaler om att man vill regera tillsammans, säger Margit Silberstein. 

SCB:s mätning visar också att Socialdemokraterna har tagit väljare från alla partier utom SD.

Moderaternas nedgång på 1,2 procentenheter till 26,9 är något av en överraskning enligt Margit Silberstein.

– Bilden av en trött regering, där det inte händer så mycket, har satt sig.

Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren med 3,6 procent och Centern strax över.

– Man drar nog en suck av lättnad inom Centern, men problemen är inte över för det.

Vänsterpartiets ökning kan enligt Margit Silberstein möjligen ha att göra med att man för närvarande är det enda partiet som driver ett klart och tydligt förbud mot vinst i välfärden.

– Det kanske ger utdelning nu.

Så gjordes mätningen

I undersökningen fick 9.000 statitstiskt utvala svenskar frågan Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?.

Undersökningen gneomfördes per telefon under tiden 2 maj till 27 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.