Foto: TT

Gapet mellan blocken halverad

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en mätning som Sifo gjort i samarbete med Svenska Dagbladet har gapet mellan blocken halverats. Det är nu 4,5 procentenheter mellan blocken och Socialdemokraterna får sin lägsta Sifo-siffra någonsin i en valrörelse.

Med bara en vecka kvar till valet har gapen mellan blocken minskat till 4,5 procentenheter. Det som såg ut som ett ointagligt försprång till de rödgrönas fördel har mer än halverats.

De nya sifforna är statistiskt säkerställda, de rödgröna har under de senaste tre veckorna minskat med 4,3 procentenheter. Socialdemokraterna får 27 procent, det är den sämsta siffran partiet någonsin haft i en valrörelse.

Enligt Sifo/SvD skiljer det 270.000 väljare mellan blocken, 135.000 måste byta sida om det skall bli jämt.

Fi får bara 1,8 procent i den här mätningen och Sverigedemokraterna skulle med sina 10,4 procent bli vågmästare. Folkpartiet har på en vecka ökat med 2,6 procent, en statistiskt säker uppgång.

Sifo/Svd-mätning

Så stort stöd får partierna i procent:

Socialdemokraterna 27 procent

Vänsterpartiet 7,5 procent

Miljöpartiet 10,5 procent

Moderaterna 22,1 procent

Centerpartiet 4,7 procent

Folkpartiet 8,4 procent

Kristdemokraterna 5,3 procent

Sverigedemokraterna 10,4 procent

Feministiskt initiativ 1,8 procent

Övriga 2,2 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.