Håkan Johansson berättar att det är lätt och billigt att köpa droger på nätet. Foto: SVT

”Går att få tag på vad som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Mängden droger som levereras via postorder i Sverige har ökat markant de senaste åren.

Håkan Johansson köpte droger från nätet i över tio år. För Håkans del började det med en haschpipa i femtonårsåldern. Och när dom tyngre drogerna blev allt mer lätt tillgängliga på nätet gick allt snabbt utför.

– Det går att få tag i vad som helst. Jag hade tur som överlevde, säger Håkan Johansson till SVT.

Han beskriver tretton år av elände och kriminalitet. I början var det roligt. Jag klarade skolan och allt det sociala. Men till slut blev det bara som en sjukdom, berättar han.

– Mina föräldrar och syskon var så klart ledsna, men jag brydde mig inte, jag ville inte ta ansvar för något, säger han.

Blev pappa och ändrade riktning

För tre år sedan blev han pappa. Då satt han själv i fängelse. Men det var då han började förstå att det var dags att ändra sitt liv.

Idag är Håkan drogfri och föreläser via KRIS, kriminellas revansch i samhället, för oroliga föräldrar och myndigheter.

Han beskriver att han växte upp i en normal kärleksfylld, familjemiljö med stabil ekonomi och två syskon som klarat sig helt från drogträsket. Och det kan i stort sett hända vem som helst.

– Det har blivit så mycket lättare och billigare att köpa via nätet. Men det är också förknippat med livsfara när ingen riktigt vet vad dom får, säger han.

72 olika sorters droger

Bara under förra året upptäcktes 72 olika typer av drogsammansättningar på Karolinska laboratoriet. Till akuten på Maria Ungdom i Stockholm kommer ett 20-tal ungdomar under 20 år i veckan in. Allt oftare handlar det om just nätdroger. Men många av dom intagna har också andra problem.

– En undersökning som vi gjort här visar att ungdomarna också är deprimerade, ensamma eller har psykiska problem, upp till sextio procent, säger Juan Figirueo, överläkare vid Maria Ungdom.

Men han är upprörd över nätförsäljningen och menar att dom som äger sajterna leker med andra människors liv bara för att göra ekonomiska vinster.

Strömmar in via postorder

Tolv nya substanser narkotikaklassades och förbjöds den första augusti i år. Men droger som via postorder strömmar in i Sverige blir ett allt större problem. Tullen, polisen, Ungdomsvården och Folkhälsoinstitutet som klassar drogerna hinner inte med när drogförsäljarna ständigt ändrar i den kemiska bilden för att komma undan lagen.

Flera hundra sajter

Det finns mellan sju och åttahundra nätsajter som säljer droger i Europa. Dom drivs ofta av större kriminella organisationer men också av privatpersoner. Sajterna ändrar ofta i ägarstrukturen – de läggs ner och startas om. För polisen blir det ofta svårlösta och komplicerade ärenden. Trots att man bland annat utökat samarbetet internationellt och anlitat flera nätexperter krävs fler åtgärder.

– Vi skulle gärna se en familjeklassning av vissa av dom här substanserna, säger Fredrik Näslund som är chef för narkotikaroteln på Rikskriminalen.

Förändring bland köpare

Polisen har i och med näthandeln under dom senaste tre åren också sett en förändring bland dom grupper som köper droger.

– Vi ser en ny kategori av ungdomar som använder droger nu, även dom som inte går på konserter, nattklubbar, eller hänger på stan. Det finns en stor grupp som sitter hemma och beställer via nätet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.