Genetiskt viktig varg ska skyddas

Uppdaterad
Publicerad

Den invandrade vargtik som flyttats tre gånger har nu bildat revir i renskötselområdet i i Junseletrakten i nordvästra Ångermanland.

Trots samebyarnas protester vill Naturvårdsverket nu att vargparet får stanna i området för att föryngra sig.

Regeringen fattade i dag beslut om att ge Naturvårdsverket i uppdrag att hitta lösningar för att bevara den genetiskt värdefulla vargen.

-Naturvårdsverket ska överlägga med berörda samebyar om ekonomiskt rimliga åtgärder för att minimera risken för skador på renskötseln, säger Erik Bratthall, pressekreterare hos miljöminister Lena Ek (C).

-Vi har inga färdiga lösnignar i nuläget, säger Rouna Burman, rovdjurssamordnare på Naturvårdsverket. Ett krux är att vi inte vet exakt var reviret ligger. De är ute idag och försöker spåra vargarna för att försöka ta reda på var det är. Först då går det att tala om anpassningsåtgärder för renskötseln.

Märks med radiohalsband

Hannen i reviret ska nu märkas med radiohalsband för att man ska kunna följa paret.

-De går tillsammans och då ser vi rörelsemönstret i reviret och om de kommmer närmare renarna, säger Rouna Burman.

Naturvårdsverket har träffat samebyarna för att diskutera lösningar. En fjärde flytt av vargen är inte möjlig och skyddsjakt kommer inte tillåtas enligt Naturvårdsverket.

– Det känns bittert, säger Tomas Nejne till SVT:s Mittnytt, ordförande i Vilhelmina södra sameby och konstaterar att beslutet kommer att drabba flera av samebyarna.

Nej till att flytta renarna till Norge

Ett förslag har varit att renarna betar under vintern på andra områden, tex i Norge. Men renägarna i de tre berörda samebyarna säger nej. Renarna ska vara i det vanliga vinterbetesmarkerna.

Naturvårdsverket ska nu i samråd med Sametinget, Viltskadecenter vid SLU och länsstyrelserna i Västernorrlands län och Jämtlands län hitta lösningar som gör att vargparet kan vistas i Västernorrlands län eller Jämtlands län över vintern 2012/13 fram till våren 2013.

Svenska regeringen tvingades av EU-kommissionen att stoppa vargjakten eftersom man inte gjort tillräckligt för att förbättra stammens genetiska status. Att låta den finskryska tiken få valpar är ett led i arbetet att visa att vargpolitiken lever upp till kommisionens krav. Regeringen hoppas sedan återuppta jakten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.