GI-kost lika bra som tabletter

Uppdaterad
Publicerad

Att äta sk GI-kost, alltså mat med lågt sockeroch kolhydratinnehåll, är lika effektivt mot diabetes som behandling med insulintabletter. Det visar en forskningsgenomgång från Cochrane-institutet, skriver SvD.

Man har granskat elva olika studier med sammanlagt 402 personer som ätit GI-kost. Det entydiga svaret är att långsamma kolhydrater, fett och protein fungerar mot typ 2-diabetes.

Vid typ 1-diabetes kan GI-kost minska insulinbehovet. Socialstyrelsen har igångsatt en genomgång av forskningen som väntas ge samma resultat.

Så sent som 2007 konstaterade Cochrane att GI var effektivare än andra dieter för viktnedgång. Det är intressant eftersom fetma är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes.

-Jag tror att man nu kan dra slutsatsen att det inte är fel att pröva det här, men att det är viktigt att följa upp hur det går, säger Kjell Asplund, tidigare generaldirektör på Socialstyrelsen, som leder arbetet med den pågående svenska forskningsgenomgången till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.