Foto: SVT

Veterinären: Så reser du med husdjur

Uppdaterad
Publicerad

I sommar- och semestertider kanske man vill ta med sin hund eller katt på resan. Men innan du tar med ditt husdjur är det en hel del du bör tänka på. – Ett pass, id-nummer och rabiesvaccination är grundläggande regler om du ska åka utomlands, säger veterinären Anna Bodegård Westling i Gomorron Sverige.

Var noga med att kolla upp vilka specialkrav det finns för respektive lands ambassad eller myndighet. Om man exempelvis ska bila i Europa bör man kolla upp varje enskilt lands krav för att vara på den säkra sidan.

– Nyligen har en rabieshund bitit både människor och djur i Spanien, säger Anna Bodegård Westling.

Även om man bara ska åka till Norge måste man också uppfylla de grundläggande reglerna.

– Generellt bör man låta sin hund eller katt stanna hemma. Det finns ingen anledning att utsätta sitt djur för de påfrestningar en resa kan medföra. Utöver den individuella aspekten finns dessutom risk att föra med sig sjukdomar och sprida dem vidare till djur och natur hemma, säger hon.  

”Lämna aldrig hunden i bilen”

Det blir snabbt dubbelt eller tre gånger så hög temperatur i en stillastående bil på sommaren.

– Motionera inte heller din hund på dagtid. Ta de långa promenaderna på morgonen eller kvällen, säger Anna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.