Gunborg Nordén vårdar noga kolonin i Malmö som hon haft i över 40 år. Vissen höstflox ryker, men den höstvackra drakmyntan får stå kvar. Gunborg Nordén rensar bort det värsta, men låter mycket stå kvar tills i vår. Foto: TT

Gör trädgården redo för vinter

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags att gräva ner lökar, ladda kompost och skydda känsliga perenner från kylan. Rensa ogräs – men låt den vissna sommarfägringen stå kvar till nästa år.

På Zeniths koloniområde i Malmö klipper Gunborg Nordén bort vissna grenar från utblommad höstflox. Men mycket av det vissna tas bort först i vår, säger hon.

– Man ska inte rensa för mycket. Det ska ligga kvar för att skydda jord och växter.

Gamla fröställningar ger dessutom mat till fåglar i vinter. Den som vill rensa bör i stället rikta in sig på tistel, kirskål och andra rotogräs. Ogräset slutar knappast växa på grund av kyla, och en del fortsätter till och med fröa trots låga temperaturer.

– När det gäller ogräs tjänar man på att ta det sista, det har man igen till våren, säger Solveig Sidblad, trädgårdskonsulent på Koloniträdgårdsförbundet.

Förbered känsliga perenner

Ladda komposten för att få ny jord i god tid i vår. Se också till att förbereda känsliga perenner på vintern som snart är här.

– Kupa gärna upp torra löv och granris runt känsliga växter som rosor. Det ska vara luftigt men isolerande mot kyla, tipsar Sidblad.

En del plantor är känsliga för att stå i för mycket väta. Då gäller det att skydda.

– Det kan bli för blött i jorden, så klipp ned och täck gärna med en skiva som lock.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.