Foto: TT

Nytt prov för gravida på väg till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Gravida kvinnor i Sverige kan i framtiden komma att erbjudas att genomgå ett blodprov i stället för ett fostervattenprov. Men provet, som kommer att kostar runt 6.000 kronor, väcker frågor.

Metoden beskrivs kunna revolutionera fosterdiagnostiken, då det genom ett enkelt blodprov skulle kunna hitta kromosomavvikelser, som Downs syndrom. Dagens alternativ är ett fostervattenprov, där en halv till en procent av proven leder till missfall, ofta av helt friska foster.

Professor Bo Jacobsson vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har utvärderat tekniken, som redan finns i flera länder i Europa. Och tekniken ser liovande ut, säger han till TT.

– Det är en jättebra metod. I höst kommer våra resultat att publiceras. Jag vill inte säga för mycket, men de ser mycket lovande ut.

Etiska aspekter

En rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering och Statens medicinsk-etiska råd kommer senare att publiceras, där riskerna och de etiska aspekterna kring metoden diskuteras.

Men enligt Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet finns en rad etiska och medicinska frågeställningar som bör besvaras innan metoden introduceras i Sverige.

– Exempelvis om metoden är tillförlitlig eller om den kommer att resultera i fler aborter. Därför vore det bättre att vänta på SBU:s utredning och de studier som pågår.

”Moraliskt problem”

Och analysen är inte gratis. De blivande föräldrarna kommer att behöva betala mellan 5.000-7.000 kronor för att genomföra blodprovet, vilket, enligt Nils-Eric Sahlin kan vara problematiskt.

– Självklart är det ett moraliskt problem att vissa kommer att kunna köpa sig den här tjänsten, men andra inte. Hittills har vi haft ett system med lika vård för alla, men vi får nog vänja oss vid att så inte kommer att vara fallet. Men vad händer i så fall med vårt sjukvårdssystem? Det är frågor vi bör ställa oss, säger Nils-Eric Sahlin.

Rättelse:

I en tidigare version av texten uppgavs att företaget Tataa Biocenter i Göteborg f.o.m. i morgon fredag kommer att erbjuda gravida kvinnor testet vid en vårdcentral i Göteborg. Enligt senare uppgifter till SVT uppger företagets vd Mikael Kubista dock att det i nuläget inte är aktuellt att erbjuda testet vid någon vårdcentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.