Foto: TT

Gravida får sparken från flygbolag

Publicerad

Snabbväxande flygbolagen Qatar och Emirates har numera dagliga flygningar från Sverige. De ger ett lyxigt och modernt intryck, men kvinnosynen är uråldrig: kvinnliga anställda måste till exempel säga upp sig om de blir gravida.

”Om en besättningsmedlem blir gravid under sitt första treårskontrakt måste hon säga upp sig och kan ansöka om att återansluta efter sin graviditet”, bekräftar Emirates i ett mejl till TT.

Flygbolagen i flera Gulfländer brister i de grundläggande rättigheterna för personalen, anser fackliga organisationen International Transport Workers' Federation (ITF). Det handlar om Qatar Airways, Emirates, Etihad och Oman Air. Gemensamt för bolagen är att personalen riskerar att få sparken om de blir gravida, och vid flera av bolagen måste personalen meddela i förväg om de ska gifta sig.

Ändrat sina regler

Oman Air har tidigare låtit utländska flygvärdinnor ta ett års obetald mammaledighet. Men i de nya kontrakten från årsskiftet har flygbolaget ändrat sina regler, berättar en flygvärdinna för TT.

– Det är okej att gifta sig men vi måste säga till en månad i förväg. Och från årsskiftet måste nyanställda som blir gravida säga upp sig, säger flygvärdinnan, som vill vara anonym.

En bekant till henne fick nyligen sparken från sitt jobb på flygbolaget Qatar Airways för att hon hade gift sig utan att meddela bolaget i förväg, och fick inte ens tid att stänga sitt bankkonto innan hon utvisades.

– Hon gifte sig under semestern, och när företaget kom på det fick hon 24 timmar på sig att lämna landet, säger flygvärdinnan.

Hur det är att jobba just för Qatar Airways beskrevs ingående av anonyma nuvarande och tidigare anställda i en artikel i Expressen nyligen. Personalen övervakas, har utegångsförbud från ett visst klockslag och kan när som helst få sparken, och enligt deras kontrakt får de inte gifta sig under sina första fem år som anställda och riskerar få sparken om de blir gravida.

”Sorgliga vittnesmål”

– Tyvärr stämmer den här bilden väl in med de sorgliga vittnesmål vi får in från nuvarande och tidigare arbetare på Qatar Airways. Bolaget tvingar på ett brutalt sätt sina anställda att följa reglerna, stick i stäv med internationell arbetsrätt och mänskliga rättigheter, säger Gabriel Mocho, flygansvarig på ITF, som har kontakt med flygvärdinnor vid bolagen.

Qatar Airways är värst i hela flygbranschen, men även hos Emirates och Etihad finns det brister, anser han.

– Men de ger de anställda något mer frihet och övervakar dem inte lika hårt som Qatar gör, som stänger bankkonton eller drar tillbaka personalens visum, säger Gabriel Mocho.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.