Antalet grönfinkar har minskat drastiskt kring fågelborden. Foto: TT

Grönfinken saknas vid vinterns fågelbord

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har antalet grönfinkar minskat dramatiskt, enligt en räkning av våra fåglar. Däremot tycks rödhaken vara på frammarsch i den svenska fågalfaunan.

Sedan 2006 har antalet rapporterade grönfinkar sjunkit med två tredjedelar – från i genomsnitt sex eller sju per matning till 2,4 i år,  enligt Sveriges ornitologiska förening, som ligger bakom den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten”.

Orsaken tros vara en sjukdom som kallas ”gulknopp” och som sprids av en mikroorganism.

Rödhaken övervintrar i norr

Men rapporten innehåller även positiva nyheter. På grund av den milda vintern har rödhaken visat sig kunnat övervintra längre norrut i Sverige än tidigare.

Allmänheten har uppmanats att rapportera in vilka fåglar som funnits vid fågelborden och sammanräkningen är nu i stort sett klar. Drygt 20.000 rapportörer har deltagit i årets fågelräkning, vilket är ett rekord.

Sveriges ornitologiska förening poängterar att fågelräkningen har flera felkällor och inte är vetenskaplig, men att den trots det kan ge en fingervisning om trenderna inom den svenska fågelfaunan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.