SVT:s Roger Jansson vann ”Den gyllene dymanon” för bästa arbetsledare. Foto: SVT

Guldspade till SVT Nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Årets Guldspadar för 2013 års bästa avslöjanden delades på lördagen ut på Grävande journalisters konferens i Umeå. SVT Nyheter vann pris för granskningen av den svenska friskolemarknaden.

Kvällen i Umeå inleddes med att juryn delade ut två hedersomnämnanden till granskningar som de anser är extra intressanta ”med skärpa, tvist och briljans”.

Det första, för att har gestaltat ett systemskifte inom sjukvården, gick till Maciej Zaremba på Dagens Nyheter. Det andra, för att ha tagit oss med på en spännande resa i sociala medier i jakt på en stulen identitet, gick till Jack Werner på Metro för ”Vem är Veronica”.

Medier

SVT:s Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg, vann guldspade i klassen riks-tv 2013 för sin granskning ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden” – om den svenska friskolemarknadens vinnare och förlorare.

– Det känns skithärligt att vara del av en bra granskning i selfie-tider, sade Johan Zachrisson Winberg när han tog emot priset.

Priset för årets bästa arbetsledare, eller ”Den gyllene dymanon”, gick till SVT:s Roger Jansson.

”Skitglad och chockad”

Med ”Nora – den fastspända flickan”, P1-dokumentären om flickan som blev våldtagen av för förre länspolismästare Göran Lindberg, vann Daniel Velasco priset för riksradio. Motiveringen löd: ”För att med tålamod och omsorg ha visat hur samhället sviktar och sviker”.

I klassen lokalradio blev det ”Panaxiahärvan fortsättningen/AIK-spåret” av Sveriges Radios Baris Kayhan.

– Jag dedikerar mitt pris till Nils Horner, sade Kayhan när han tog emot priset. Han följdes av Daniel Velasco som även han dedikerade sitt pris till den nyligen mördade SR-korrespondenten.

I klassen lokal-tv vann ”Missförhållanden mörkas i äldrevården” av Anneli Megner Arn vid TV4 Nyheterna i Stockholm.

Granskning av Avpixlat belönades

I klassen större dagstidning vann Kristoffer Örstadius med ”Skolgranskning” i Dagens Nyheter. I webbklassen kammade Researchgruppen tillsammans med Expressen hem priset för granskningen av sajten Avpixlat.

– Jag är skitglad, chockad och vill tacka mormor som lovade att måla en riktig spade i guldfärg om jag inte vann, säger Researchgruppens My Vingren.

Med nomineringen ”för att de kartlagt brister i hemtjänsten och pekat på en ekonomisk brottslighet som drabbat brukare” vann Kommunalarbetarens Helena Gunnarsson, Mira Hjort, Pernilla Josefsson och Christina Swahn i klassen Tidskrift.

– Fantastiskt, inte minst för att de vi skrivit om är kvinnor, säger vinnarna.

Bok om Quick fick pris

Priset för årets bok gick till Dan Josefsson för ”Mannen som slutade ljuga”, om Sture Bergwall och fallet Thomas Quick.

– Jag har stått på giganters axlar när jag skrev boken. Utan Hannes Råstam och Jenny Kuttim hade jag aldrig kunnat göra det här jobbet. Jag är stolt över mitt jobb, det blev bra, säger Dan Josefsson.

Tidningen Östgöta Correspondenten fick, tillsammans med Norrköpings tidningar, pris för sina granskningar om kriminella gäng. Priset ”Gyllene Haldan” delas ut av studenter på Mittuniversitetet och är ett extrapris utöver guldspadarna. Det delas ut till en redaktion som gjort en granskning som inte fått tillräckligt med uppmärksamhet, menar studenterna.

– Vi har aldrig fått så starka reaktioner på en publicering tidigare. Vi har inte gjort något viktigare än det här, säger Charlotta Friborg, chefredaktör på Östgötakorren.

Om priset

Guldspaden delas ut till journalister som ”genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”.

Juryn har bedömt omkring 155 inskickade bidrag från år 2013.

Källa: Föreningen Grävande Journalister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet